Klassisk Labskovs

Jeg har virkeligt svært ved at give slip på vinterens simreretter. Alting herhjemme skal helst have så lang tid som muligt i enten gryden eller i ovnen (eller gryden i ovnen). Men heldigvis vil kong vinter heller ikke helt give slip på os. Jeg synes i hvert fald, at det er jævnt koldt udenfor. Og så er der altså ikke noget bedre end sådan en god gang blød mad, som har simret i evigheder.

For cirka en måned siden udkom der endnu en Claus Meyer kogebog, nemlig “Meyers Simremad“. Og det er altså længe siden, at jeg har åbnet en bog og villet give mig i kast med alle opskrifter. Ja, først og fremmest fordi maden tiltaler mig, men også har fordi Line Thit Klein har leveret de mest indbydende billeder. Jeg har simpelthen i den grad fan. Både af mad og billeder. Siden den kom ind af døren har tanken om labskovs også bare kørt rundt i hovedet på mig. Faktisk var det en opskrift på en ret med oksekæber og rødbeder, som satte det hele igang. Den var bare lavet, hvor man brunede kæberne af først og så væden ved og senere rødbeder og kartofler, hvor man her i labskovsen ikke bruner kødet af først. Det har effekt på både farve og smag, som er en smule lysere.

Som du nok sagtens kan høre, så er jeg faldet helt på røv og albuer over den her bog. Jeg må indrømme at der er færre og færre kogebøger, som jeg rigtigt har lyst til at købe. Jeg har usandsynligt mange, så de skal være noget helt specielt, før de fanger min interesse. Jeg synes der er mange som vil en masse, men så ender med at blive for generelle og så også lidt for overfladiske. Jeg kan godt lide at have et opslagsværk, hvor jeg kan gå efter de bedste simreretter. Og det tror jeg, at jeg har fundet her. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har fået bogen tilsendt som presseeksemplar. Det sker fra tid til anden. Men det er altså yderst få som jeg vil lægge hovedet på bloggen og anbefale. Det her en af de få.

Nå, tilbage til maden. Det er jo trods alt det, som det drejer sig om. Jeg rundede torvehallerne (igen, igen). Men denne gang var grunden at jeg skulle købe en fødselsdagsgave. Og hvilket sted er bedre at formidle 1200kr på grillpølser og gin. Ja, sådan en god gave får man ikke hver dag.  Bare det var mig. Men i min pølseiver (det lød fandeme forkert) rundede jeg Cleavers, hvor der lå et ualmindeligt smukt stykke tykkam. Prøv lige at se marmoreringen på kødet. Man ved bare på forhånd, at det vil falde fra hinanden efter et par gode timer i gryden. Og det gjorde det heldigvis også. Så vidste jeg godt hvad den stod på.

Labskovs er en dejlig enkel ret. Så har du kød, kartofler og laurbær, så er du altså godt på vej. Hvis du så også har en god smørklat, lidt purløg, sennep og syltede rødbeder, så er du næsten i hus. Det her er en af mine livretter. Hashtag 2cool4newschool hashtag. Her lavede jeg den med tykkam, men jeg har også lavet den tidligere med nogle af de andre stykker, som skal have meget kærlighed og tid til at udfolde sig. Prøv foreksempel enten med kæber eller spidsbryst. Eller måske med lammehals. Krondyrbov eller hals? mulighederne er mange. Og du kan også sagtens supplere kartoflerne med andre rodfrugter.

Klassisk Labskovs

Klassisk Labskovs

Klassisk Labskovs

Thomas

Ingredienser
  

  • 5-600 g tykkam
  • 1 l koldt vand
  • 1 kg kartofler
  • 100 g smør
  • 2 store løg
  • 12 laurbærblade
  • 1 tsk hvide peberkorn
  • 1 spsk gule sennepsfrø
  • Salt
  • Server med:
  • Syltede rødbeder
  • Purløg
  • Smørklat på toppen
  • Grov sennep

Sådan gør du
 

  • Skær tykkammen i grove stykker. Kom i en gryde og dæk med koldt vand (ca 1-1,3liter). Bring det i kog ved mellem varme og lad det koge 3-4 minutter. Herefter skummes alle urenheder af.
  • Tilsæt løg i både, laurbærblade, sennepsfrø og peberkorn (IKKE SALT - da det både gør at kartoflerne ikke vil koge ordentlig ud og kødet kan blive lidt hårdt).
  • På med låg og simmer i 2,5 time til kødet er ved at være mørt. Tilsæt så tern af kartofler - Kog endnu en time. Hvis der når kartoflerne er meget væde tilbage, så kan man fjerne, så de lige dækker kartoflerne. Er den ved at koge tør, tilsættes der lidt ekstra. Når kartoflerne er kogt i smadder vendes smørret i. Smag til med salt og eventuelt en smule syre.
  • Kom purløg og smør på toppen. Server med rødbeder og sennep.

Klassisk LabskovsKlassisk Labskovs

Join the Conversation

  1. åhhh nu bliver jeg godt nok sulten!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close