Croque monsieur (og hvad forskellen er fra en madame)

Sådan lige før vi skulle til at rykke ud af sommerhuset og videre til Samsø, skulle der selvfølgeligt også tømmes ud i køleskabet. Heller’ ski’et ud end smi’et ud. Sorry. Jeg får helt ondt i hjertet, når man skal smide mad ud, så jeg er heldigvis også blevet ret godt til lige at komme på ting, som man kan bruge sine ting til. Og ja, jeg kunne sågar skrive en hel bog om det. Det her var ingen undtagelse at redninger med lykkelig afslutning. Og det bliver jo automatisk lidt mere lykkeligt, når du kan tilføje ikke mindre end to slags smeltet ost. Og her kan du jo faktisk vælge de oste, som du lige har på lager. Det behøver for den sags skyld ikke være forskellige oste. Jeg synes det er meget godt at vælge nogle faste oste, som ikke er for stærke. Synes ikke det er så behageligt at spise stærke oste som er smeltet. Men vælge oste med en lækker smag som fx gruyere, comté, vesterhavsost eller kry og gammelknas fra unika. Muligheder er der nok af. Det samme med senneppen. Jeg vælger altid den helt grove, da jeg synes den er klart bedst ift mine smagsløg.

Da vi også skulle tømme køleskabet, blev der gravet en godt stor tomat frem også. Den blev flækket og stegt 2-3 minutter på skærefladen, drysset med salt, peber, olivenolie og så rosmarin og fik en kærlig behandling sammen med sandwichene i ovnen. Så gik man også fra bordet med en følelse af at have spist lidt sundt. SOM OM.

Og nu var jeg jo lidt sådan lidt clickbait agtig og love at fortælle dig forskellen på en croque madame og croque monsieur. Faktisk før jeg læste op på det, troede jeg det var omvendt. Men forskellen er et spejlet æg. Og her troede jeg først at det var croque monsieuren, som var med ægget, da der jo så var mest mad i den. Men det var omvendt, for det skulle efter sigende ligne en 1920’er damehat. Modesandwich.

Du bestemmer jo selv hvor greasy de skal være, og hvor meget du har lyst til at stoppe dine vener til med smeltet ost. Men det kan faktisk være meget rart at få en lille grøn salat til, da det ellers er ret tung kost. Bare lidt salatblade vendt med lidt vinaigrette. Helt perfekt i mine øjne.

Croque monsieur (og hvad forskellen er fra en madame)

Thomas
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 4 sandwich

Ingredienser
  

  • 8 skiver brød gerne daggammelt surdejsbrød
  • 2 spsk fed creme fraiche
  • 2 spsk grov sennep
  • 8 skiver kogt skinke
  • 4-8 skiver gruyere
  • 120 g cheddar
  • 25 g smør til stegning

Bechamel:

  • 20 g smør
  • 1 spsk mel
  • 1 laurbær
  • 4 dl mælk
  • muskatnød

Sådan gør du
 

bechamel

  • Smelt smørret og arbejd melet i. Lad det varme igennem uden det tager farve.
  • Tilsæt mælken af et par omgange, giv den mere hver gang at sovsen har samlet sig. Kom laurbærbladet i og lad det hele koge igennem et par minutter, for at undgå smag af stivelse.
  • Smag saucen til med salt, peber og muskatnød.

Croque monsieur

  • Rør creme fraiche og sennep sammen. Smør på alle skiver brød.
  • Fordel skinke og gruyere på de sennepssmurte stykker brød og luk sandwichen sammen.
  • Steg sandwichen i smørret et par minutter på hver side. Tag den af varmen og smør "oversiden" med bechamel og kom mere ost på (cheddar her).
  • Kom sandwichen i en varm ovn på cirka 225 grader til osten er smeltet og gerne har taget lidt farve. Server med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close