Go Back
Udskriv
5 fra 1 stemme

Gammeldags fastelavnsboller - 2 versioner.

Forb. tid1 t 30 min
Tilb. tid17 min
Samlet tid1 t 47 min
Antal: 30 boller
Forfatter: Thomas

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 4 dl lunt mælk
  • 3 æg + 1 til pensling
  • 3 spsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 1 strøget tsk kardemomme
  • 750 g hvedemel
  • 200 g smør

Kagecreme

  • 3 æggeblommer
  • 30 g maizena
  • 3 spsk sukker
  • 1 fed vaniljestang
  • 2 dl fløde kan erstattes af mælk
  • 2 dl mælk

Sådan gør du

Dej

  • Gæren opløses i mælken og sukker, æg, salt og kardemomme tilsættes.
  • Rør det godt sammen.
  • Tilsæt melet lidt af gangen og ælt det godt igennem. Du skal have en fast dej, som slipper kanterne af sig selv. Det kræver 5-7 minutters æltning på maskine.
  • Kom tern af koldt smør i og ælt til det er arbejdet ind i dejen og den er glat og let skinnende.
  • Lad dejen hæve en time på bordet.

Creme

  • Pisk æggeblommer, sukker, vanilje og maizena sammen.
  • Bring mælk og fløde i kog og kom den i en tynd stråle i æggemassen.
  • Returner æggemassen til gryden og ved mellemvarme bringes den i kog under omrøring.
  • Pisk til den er tyknet.
  • Kom den over i en skål og læg film over helt nede ved cremen, så den ikke danner skind.
  • Når den er kølet kommes den i sprøjtepose.

Samling

  • Del dejen i to og rul den forholdsvist tyndt ud. Skær firkanter i dejen på cirka 10x10cm.
  • Sæt toppe af creme (+ amarena kirsebær og marcipan, hvis du er til sådan noget. Cirka 3 kirsebær uden formeget væde og en tynd skive marcipan).
  • Fold hjørnerne sammen på midten for at lukke den og så hvad der ellers måtte være af revner.
  • Sæt dem på en bageplade og lad dem efterhæve en halv time før de pensles med sammenpisket æg.
  • Bag ved 200 grader til de er let gyldne. Cirka 16-17 minutter.
  • Giv en ordentlig skude glasur.