Gris/ Hovedret/ Selvgjort er velgjort/ Slowfood

Svinebryst med linser og kål – one pot wonder.

12. januar 2017

Hvis man lige hurtigt skal gennemgå fremgangsmåden på den her ret, så er det noget i retning af – Brun kød, kom ting ved. Underhold krævende snottet barn. Kom flere ting ved. Dans for krævende snottet barn. Kom smør ved og kast på tallerkenen. Tag billede. Tilbage for at prøve at få det i krævende snottet barn. Overgiv dig og giv det syge barn de tomater det vil have!?!?! og nyd selv retten. Af det kan man så udlede at jeg har et lidt sygt barn herhjemme og den her ret er temmelig nem at gå til. Hustruen har et par aftenvagter om måneden, så der er det farmand som står for hele proceduren. Og forstærket af at både søn og far ligger ilde redt med manflu, så var det noget af en kraftudladning at få lavet maden. Men det gjorde faktisk rigtigt godt. Så jeg er glad for at vi fik det lavet trods alt. Men det er heldigvis også så nemt, at det klarer mest sig selv.

I mangel på mere interessant i køledisken blev det revet en ribbenssteg med hjem. Men jeg var ligesom færdig med flæskesteg for et par måneder, så jeg gik lidt anderledes til værks. Fjernede sværen – Den skal nok blive til nogle gode flæskesvær en dag og skar den så op i mindre stykker langs ribbenene. Du kan også bare købe de tykke spareribs, så er det faktisk gjort for dig. Og med spareribs mener jeg ikke kamben, men spareribs. Alternativt kan du også bruge andre stykker af grisen. Men sørg for at det er de lidt fede og hårde stykker, så de kan tåle at blive braiserede. Hvis du koger en mørbrad på denne måde, så bliver den så tør, at du kan bruge den til at tænde op i pejsen med. Du skal have fat i de billige udskæringer. Jeg brugte Puy linser, som har den fordel, at de ikke koger ud på samme måde som fx røde linser. De er også lidt dyrere end de fleste andre, men jeg synes også det er det værd, da man faktisk ikke bruger så mange igen. Alternativt synes jeg også belugalinser glimrende, men nogle gange farver de bare vandet sådan lidt underligt mørkt, når de skal laves sådan her. Skal de bare koges, sigtes og vendes i eller med noget, så gør det ikke nogen forskel. Jeg forsøgte at vende lidt finthakket savoykål i, fordi Alfredo normalt godt kan lide det (af alle ting), men ikke idag. Men det giver også lidt grønt til øjet. Har du grønkål, rosenkål eller spidskål, går det også fint an.

Og hvorfor skulle vi absolut have gris idag, spørger du… nok ikke. Men Johan “Hr. lange nørdede indlæg” Johansen aka manden bag ordet flæsketar, spiste vegetarisk igår. Det gjorde jeg også. Så blev vi pludseligt ramt af en hård gang befippelse. Blev enige om at dagen idag måtte udnævnes til “SPIS GRIS DAG” eller på fint engelsk “International eat more pork day”.  Så nu ved du også hvad du skal have at spise næste år den 11/1. Gris gris gris.

PS. Husk en god stærk klat sennep virkeligt gør noget godt for det fede grisekød.

PPS. Jeg arbejder stadig på at få brugt den grønne olie op fra nytårsaften. #gettingthere
gris-og-linser-2gris-og-linser-3gris-og-linser

Svinebryst med linser og kål - one pot wonder.
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
 
Giver: 4 personer
Ingredienser
  • 1200-1300g ribbenssteg (inkl svær og ben)
  • 4 små løg
  • 3 gulerødder
  • 4 fed hvidløg
  • 800dl hønsefond
  • 1 spsk grov sennep
  • 1 bouqette garni bundet med rosmarin, timian og laurbærblade (brug de urter du har)
  • 2 porrer
  • 300g puy linser
  • salt og peber
  • 25g smør
  • ¼ lille savoykål
Sådan gør du
  1. Svinebrystet skæres ud og krydres med salt og peber. Brun det kraftigt af i en smule olie. Der er ikke behov for så meget olie, da de slipper en del fedt selv.
  2. Kom hvidløg, pillede og halverede løg og skiver af gulerød ved.
  3. Kom fond på sammen med bouquetten + sennep og simmer i cirka 45 minutter.
  4. Tilsæt linserne sammen med porren, som er skåret i 1cm stykker. Simmer endnu 25-30 minutter. Vurder om der er nok væske ved ellers suppler op med lidt vand. Der er kraft nok i allerede nu til du sagtens kan nøjes med vand.
  5. Når linserne er møre tages kødet op. Fjern også urterne. Tilsæt finthakket kål og smør. Smag til med salt og peber. Lad det simre i tre fire minutter til kålen er faldet sammen.
  6. Server med godt med linser i bunden, toppet med kødet. Har du lidt urter gør det sig godt til. Det samme med en klat sennep.
gris-og-linser-4

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Bedøm denne opskrift:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.