Store svinekoteletter med pandegrønt.

Åh jeg synes alting er lang tid siden. men jeg synes specielt det er lang tid siden at jeg har delt noget helt hverdagsagtig mad, sådan bare lige som vi jo spiser det næsten hele tiden. Altså vi spiser hver dag, men mange gange er det jo en eller anden form for rester, som dikterer hvad vi får. Og tænk sig, her var det helt “ny” mad. Fagre nye verden. Men i hvert fald har jeg savlet over en god gang svinekoteletter i lang tid. Og for mig en god kotelet sådan en tyk en, gerne på ben og gerne sådan en som sidder så langt oppe ved nakketfileten, at den har ret meget af det mørke kød. Vi vil hellere dele et par gode koteletter med børnene end vi partout skal have en hver og det så bliver nogle let kedelige nogen. Det kræver ofte at man frekventerer en slagter for at kunne få fat på sådan en. Men det er det værd. Udfordringen med de der små gnallinger som ikke er meget tykkere end en centimeter er også, at de er svære at stege (ligesom med bøffer). Enten er de blege udenpå men perfekte indeni eller med stegeskorpe og som savsmuld indeni. Det er lidt karikeret udstillet, for man kan være heldig, men du ved hvor jeg vil hen med det.

Da det så kom til tilbehør, så var det lidt dikteret af at Karen skulle arbejde sent, så der var ikke plads til de helt store finesser. Det blev lidt udgjort af det der nu var på lager. Det er jo vinter nu, så vi spiser mest af det der hårdføre grønt, som næsten ikke har nogen udløbsdato på, hvis det bare passes lidt på. Det er jo nu at rodfrugterne, løg, æbler, kål, selleri og alt det der man bliver mæt af er i sæson. Hvis man synes det er lidt kedeligt, så kan man lige garnere med lidt citrusfrugter, granatæbler, nødder og så har man en fest. Så det her er faktisk bare – og ikke BARE – lidt rosenkål, porre og gulerødder, som blev stegt af med timian i olie. Så fik det en omgang saltede mandler, lidt syltet citronskal, clementinsaft og smør. Det tager lige så lang tid som koteletterne er i ovnen. Så passer det altid med at tiden det tager mig at tage billederne er den tid, som kødet skal trække. I forår og sommerperioden skifter du bare det hårde grønt ud med fx asparges og små kålskud. Fremgangsmåden er den samme.

Så røg der også lige lidt hasselback kartofler med. Det kunne have været kogte, men fordi jeg er sådan en curlingfar, ved jeg bare at stegte kører bedre herhjemme. Der kommer ikke nogen opskrift, men skær skiver i kartoflerne, giv dem en omgang, olie, salt og peber. Lidt timian. I ovnen på 200 grader en times tid. Er kartoflerne meget små, kortere tid. Er det nogle knokkelbasser, så lidt længere. Halvvejs får de lige en smule smør henover. Fordi det smager så godt.

For at lave det her mest stressfrit, skal du starte med kartoflerne. Fix dem, jeg skrællede dem ikke, nøjedes at skrubbe. I ovnen. Vent en halv times. Brun kødet godt af på begge sider i olie. Kom i ovnen 7-10 minutter med en klat smør over og lidt urter. Mens du bruner kød af ordner du grønt. Steg det på samme pande som kødet. Steg det i olie til det har taget lidt farve men stadig er spændende. Kom smør, safter, skal og sager på. Lad det hygge sig mens kød og kartofler bliver færdige. Går det for hurtigt med grønt. Så bare sluk og giv det et lille nøk når resten er færdigt. Og lad gerne kødet trække i hvert fald 10 minutter.

Store koteletter med pandegrønt

Thomas
Samlet tid 1 t
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg kartofler halvstore
  • 10 stk timiankviste
  • 25 g smør

Koteletter og grønt

  • 2-3 stk store koteletter på ben (eller 4 hvis I skal have en hver)
  • 3 fed hvidløg
  • 10 stk timiankviste
  • 75 g smør
  • 6 stk gulerødder
  • 400 g rosenkål
  • 1 stk porre
  • 1 stk syltet citron
  • 1 stk klementin
  • 50 g saltede mandler

Sådan gør du
 

Hasselback kartofler

  • Skrub kartoflerne godt. Skær dem med fine snit. Kom på et fad og drisl med en smule olie, salt og peber. Top med timian.
  • Kom i ovnen ved 200 grader cirka 60 minutter. Efter 30 minutter fordeles der en smule smør over dem.

Resten

  • Tag gerne koteletterne fra køl en time før de skal steges. Krydr dem med salt og peber.
  • Brun dem ved høj varme på hver side i olie sammen med timian og knuste hvidløgsfed. 2-3 minutter på hver side. Sæt på et ovnfast fad og kom fordel cirka 25-30g smør over dem og kom hvidløg og timian over også. Sæt i ovnen cirka 7-10 minutter.
  • De skal føles bouncy, når du trykker på dem. Er du i tvivl, så mål med et stegetermometer. De skal gerne være omkring 57-60 grader (endeligt ikke varmere). Tag dem ud og lad dem trække 7-10 minutter.
  • Mens koteletterne brunes af ordner du grønt. Fjern de yderste blade på rosenkålen. Skræl og skær gulerødderne i stave. Skær porre i 1,5cm skiver.
  • Steg gulerødderne et par minutter i olie før de får selskab og rosenkål og porre. Lad det småstege i 7-8 minutter.
  • Kom smør, finthakket skal af citron, klementinsaft og mandler på. Lad det små og småsnurre 5 minutter. Salt og peber. Nu burde grisen også være færdig.
  • Server

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close