Fisk og skaldyr/ Forret/ Selvgjort er velgjort/ Weekendmad

Stenbiderrogn, kartoffel, asparges og dildemulsion – Super nem forårsforret.

29. april 2013

Idag havde vi fornøjelsen af at have svigerforældrene til middag. Egentlig skulle vi bare have noget gris og en dessert, men da jeg var inde og handle kød, løb jeg ind i noget billig stenbiderrogn. Det er nu man skal slå til. Da jeg så ovenikøbet skulle løbe i nogle af Søren Wiuff’s fantastiske nye kartofler i torvehallerne, var planen klar – Vi skulle også have forret. Ganske enkel. Med nogle af de fantastisk friske ting og sager, som er i sæson lige i øjeblikket. Ja, når kartoflerne er gode nok til michelin-restauranterne, så er de også gode nok til mig.

Retten er ganske enkel, og det eneste som reelt kræver arbejde er at lave dild emulsionen. Men jeg tror det tager maksimalt et kvarters tid. Det skal lige siges at der var lidt ekstra dild emulsion, men det var svært at lave portionen mindre. Den passer også rigtigt godt til en æg og rejemad. Eller sågar en rullepølsemad. Mener faktisk de serverer deres rullepølse med dildemulsion hos Aamans 🙂 Alt kan laves i god tid, så du bare kan anrette, når gæsterne sidder ved bordet. Det tager ikke mange minutter.

Hvad skal du bruge? (4 personer)

  • 8-10 små kartofler
  • 120g stenbiderrogn
  • 8 aspargeshoveder (Resten skal bruges i en tærte i morgen, så bare roligt, der er ikke tale om madspild her. Brug eventuelt hele asparges, hvis du skulle have lyst)
  • Krydderurter (Ærteskud, dild og rød surkløver – Dette var mest “for looks”)

Dildemulsion

  • 1 æggeblomme
  • 1 god håndfuld dild 
  • 10 dråber citronsaft
  • cirka 2dl neutral olie.
  • salt og peber

Kog kartoflerne i letsaltet vand (eventuelt med lidt krydderurter – Dildstilke gør sig godt her. Det er et hint). Jeg bragte kartoflerne i kog. Kogte cirka 10 minutter, slukkede for varmen og lod dem så stå under låg til de var kølet af. Stik lige i dem, så du er sikker på de er møre. Tag kartoflerne op og sæt på køl. I samme vand blancherede jeg mine asparges i 20 sekunder.

Dild emulsionen er på mange måder bare mayo med tilført smag.

Varm 1dl (af de 2) olie til et sted mellem 50 og 60 grader. Blend store mængder dild sammen med olien. Blend den rigtigt godt igennem.

Stenbiderrogn, kartoffel, asparges og dildemulsion - Super nem forårsforret.

 

Kør den igennem en finmasket si, hvis nu blenderen skulle have helligdage. Lad den køle i cirka en halv times tid.

 

Stenbiderrogn, kartoffel, asparges og dildemulsion - Super nem forårsforret.

 

Pisk æggeblommen rigtigt godt igennem sammen med citronsaften. Jeg pisker altid min mayo – eller her emulsion – i hånden. Det er god træning. Mens du pisker – som en pisket – tilsætter du den neutrale olie lidt efter lidt. Først bare dråber og senere kan du øge mængden. Når du er igennem den første deciliter “normale” olie, hopper du over dild olien. Jeg synes godt den må være ret tyk. Smag til med salt og peber – Eventuelt også et par dryp citronsaft til.

Jeg var lidt “cheffy” og kom emulsionen på flaske, for så er den noget nemmere at anrette med. Jeg tror ikke det er et krav. Men man må jo aldrig gå ned på gear.

Stenbiderrogn, kartoffel, asparges og dildemulsion - Super nem forårsforret.

 

Så var der faktisk ikke meget andet at gøre end vente på gæsterne (eller bare sulten) dukker op.

Til anretningen delte jeg kartoflerne. Vent med emulsionen og krydderurterne til sidst og så skulle det vist bare være lige ud af landevejen.

Stenbiderrogn, kartoffel, asparges og dildemulsion - Super nem forårsforret.

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Heidi/foodMAD
    29. april 2013 at 8:51

    Stenbiderrogn kan man bare ikke få for meget af 🙂 Det ser skønt ud! Er det en eller anden form for miniblender du har der (kaffekværn?) Synes altid jeg mangler en sådan…

    • Reply
      Thomas
      29. april 2013 at 13:05

      Hej Heidi.

      Tusind tak.
      Det er bare min minihakker til min Bamix. Har man først sådan en, så har man ikke brug for andet. Men normale blender har ikke været i brug i over et år – Hvilket hænger sammen med hvornår Bamix’en kom ind i mit liv 🙂

      Thomas

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.