Hovedret/ Hverdagshelt/ Pasta og Ris/ Selvgjort er velgjort

Pasta med tomat, oliven og parmaskinke – Hverdagsvinder

28. marts 2015

Nogle gange har du bare mere lyst til at lave mad en andre. Nogle gange har du bare tid til at lave mad end andre. Og hey, det skal der også være plads til. Sådan er det også herhjemme. Den anden dag  lå jeg som en halvdød søpølse på sofaen, var ved at være sulten, men orkede ikke at trodse vejret for at handle ind. Der var ligesom to alternativer (og nok også flere). Den første var takeaway og den anden at lave sådan en tøm-køleskabet runde. Det blev så nummer to, som vandt. Nu skal jeg ikke udstille mig selv som et dovent rad, men der kan i hvert fald forekomme flere af disse dage i perioder, hvor det hele bare skal gå lidt tjept og det er jeg klar over. Så jeg sørger også for at have et rigtigt godt basislager af ting, som man kan bikse sammen og få noget godt ud af det. Det er ting, som du kan bruge sammen med rigtigt mange forskellige andre ting, så du kan få tømt køleskabet og brugt nogle af resterne  eller bare bikse noget hurtigt sammen. Jeg sørger også for at det er ting, som har nærmest uendelig holdbarhed. (Det har de jo ikke, men når man altid har det samme i basislageret, så er det også det man får brugt – Og så kan du også .)

Jeg har forsøgt at samle en liste over, hvad jeg altid har på lager.

Tørvarer:

  • Tørret pasta
  • Ris (basmati),
  • Risotto Ris (arborio)
  • Tørrede svampe

Konserves:

  • Hakkede tomater på dåse
  • Tomatpuré
  • Oliven
  • Kapers
  • Tun (i olie)
  • Bønner (dåse)
  • Kikærter (dåse)
  • Kokosmælk

I Køleskabet:

  • Bacon
  • Chorizo (en tørret en af slagsen)
  • æg
  • Ost (en tør parmesan type og en blødere af slagsen)
  • ansjosfileter i olie
  • Peberfrugt
  • Hønse og oksefond
  • SMØR

Alle de andre steder

  • Løg
  • Hvidløg
  • Tørrede krydderier
  • Små tørrede chilier (peperoncini)
  • Ærter (frost)
  • Spinat (frost)
  • Grønne bønner (frost)
  • Olie (oliven og en smagsneutral)
  • Eddike (lager og fx en balsamico eller hvidvinsversion)

Listen kan virke lang, men langt de fleste ting er noget man kan købe på tilbud og hvor holdbarheden er lang. Hvis jeg kigger på listen, så vil jeg tro at jeg kan lave de første 20 forskellige retter, bare med disse ingredienser. Hvis man så ydermere tilføjer bare en eller to ting, som man måske har købt på et andet tidspunkt som salat, grønt, kød eller noget helt fjerde, så er man nærmest dækket ind i det uendelige. Det er ikke altid gastronomisk overskud som danner basis for retterne, men det er heller ikke altid det der lige er brug for. Og så er det jo også ganske billigt, hvis man er god til at fylde op i lagrene, når tingene er på tilbud.

Hvad har jeg glemt på denne liste, som er helt uundværlig for dig i det daglige?

Pasta med tomat, oliven og parmaskinke - Hverdagsvinder

Og så til opskriften. Det tager cirka lige så lang tid at bikse sammen, som det tager at koge pastaen til den. Så cirka 20 minutter for mig – Og lidt hurtigere, hvis jeg havde haft induktion. Det tager jo lidt tid at få vandet op og koge. Jeg havde tilfældigvis noget parmaskinke på lager, som skulle bruges, havde jeg ikke haft det, kunne jeg være faldet tilbage til både chorizoen eller baconet. Det havde slet ikke gjort denne ret værre eller bedre. Det er jo lidt en kombination af to pastaretter (amatriciana og puttanesca) Dog valgte jeg i sidste øjeblik at undlade at bruge kapers. Jeg bruger altid tørret pasta herhjemme, medmindre jeg selv laver den. Synes konsistensen på frisk pasta man køber, kan ende med at blive lidt træls og kombineret med de ting, som der også er i den friske for at holde den frisk, så er det at foretrække.

  • 350g pasta
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 fed hvidløg
  • 2 skalotteløg (brug de løg du har)
  • 70g parmaskinke (1 pakke)
  • 1 glas oliven
  • 2 laurbærblade
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 ansjoser
  • Tørret chili – alt efter dine smagsløg
  • Salt og peber
  • parmesan til toppen

Sæt vandet til pastaen over og koge. Kog den aldente.

Snit løg og hvidløg fint. Kom det på en pande med olie og steg til løgene er klare. Kom oliven, finthakket ansjos og parmaskinke ved. Herefter krydderier (rosmarin, laurbær og chili) og tomaterne ved. Kom en “halv dåse vand” ved og lad det stå og snurre til den er reduceret en smule ind i 6-7 minutter ved høj varme. Smag til med salt og peber. Vend den kogte pasta i og lad retten samle sig.

Riv generøse mængder parmesan på toppen.

Sådan, nu er der gået 20 minutter. Det er cirka lige så lang tid, som det tager at overveje hvilken slags takeaway, du vil have.

Pasta med tomat, oliven og parmaskinke - Hverdagsvinder Pasta med tomat, oliven og parmaskinke - Hverdagsvinder

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply
    Jannie Hvarregaard
    28. marts 2015 at 12:39

    Tak for en fed blog:-) Du har da glemt gær eller tørgær!

  • Reply
    Anette Strøm
    28. marts 2015 at 16:59

    Hvis så bare man boede i en by hvor overvejelse af hvilken take-away kunne tage 20 minutter… Her er der sådan set kun én mulighed: Pizza med kebab, eller en guddommelig delikat pizza med karry, ananas og broccoli (Ironi kan forekomme)… 😉

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.