Dessert/ Desserterne/ Selvgjort er velgjort/ Sødt / desserter

Pære, chokolade og blåskimmel. Tag den!

7. december 2015

Det her må være en af de vildeste/mest anderledes desserter, som jeg har lavet længe. Men selvom det måske lyder meget afskrækkende med sådan en gang blåskimmel i en dessert, så er det slet ikke så galt. Faktisk synes jeg, at blåskimmel fungerer rigtig godt sammen med en kraftig chokolade. Den skal selvfølgelig have noget pondus, så du skal ikke fare ud og købe den første og bedste billige mælkechokolade til ingen penge.

Grunden til denne pludselige trang til oste i desserter er egentlig, at Ost Og Ko som er mejeriforeningens kampagne for ostens udbredelse, har en opskriftskonkurrence kørende. To faktisk. I den ene skal man lave en osteret til nytårsbordet og så den anden, hvor der skal ost i en dessert. Jeg synes den første var for nem. Det er jo ganske nemt at kombinere ost med noget salt. Derimod som dessert. De fleste er vel forfaldne til at lave en cheesecake. Men jeg ville lave noget vildt. Jeg var med dem på koklappertur – Eller nærmere en pressetur til Jylland for at se en mejerimesse i Herning. På vejen dertil var vi forbi og se en økologisk mælkeproduktion, hvor vi så den her. Og den måtte godt klappes. Så kalveklappetur er i hvert fald ikke helt væk.

Pære, chokolade og blåskimmel. Tag den!

Hvorfor så denne underlige kombination? Jo, på turen fik vi leveret frokost fra Memu i Vejle, som dristigt nok have lavet små chokoladetrøfler – med blåskimmel. De delte lidt vandene. Men jeg var hooked. Altså mig og blåskimmel, vi er i særdeleshed gode venner. Min favorit er Høgelund fra Arla Unika, men tænkte at den var lige krads nok til denne omgang. Jeg har lavet den sammen med pærer før, men det var nu i en lidt anden sammenhæng.

Men i trøflerne var blåskimlen gemt. Det samme her. Den var gemt i en pocheret pære, hvor der i bunden lige var en lille prop af chokolademousse. Mine stod lidt før de blev serveret, så cremen løb også. Og ja, så kunne jeg ikke få fingrene i creme fraiche 38. Kun 18 – Indsæt overrasket smiley. Det gjorde den bare endnu mere våd. Opskriften er optimeret til en rigtig creme fraiche. Bare rolig. Endnu en lille anbefaling er, når du pocherer dine pærer, så lad kernehuset blive tilbage og fjern det efterfølgende. Jeg havde med stor omhyggelighed fjernet størstedelen af indmaden, så der rigtigt kunne være godt med ost og godter i den. Og da den så kom op af det varme bad, gik den i stykker for alle pengene. Heldigvis havde jeg reservepærer. Sørg også for at få udhulet pæren mere end jeg gjorde her, så du kan få godt med creme i. Lav mange pærer når du nu alligevel er igang. De er både gode til en klat is eller hvad du måtte have ved hånden. Blåskimmel er ikke et krav. For at give en smule syre, blandede jeg den krystaliserede hvide chokolade med frysetørrede solbær. Det gav lige det sidste til retten. Og ja, så kom der også lige en sablet bisquit ved, men den kan i godt undlade, hvis I kommer den hvide chokolade på. Det var for at give knas, men det klarer chokoladen fint alene. Jeg undlader den også i opskriften nedenunder. Det kan godt virke som noget af en omgang at give sig i kast med, men bare roligt, alle komponenterne kan laves i forvejen og så er det blot at fylde pæren og samle desserten.

Pære, chokolade og blåskimmel. Tag den!

 

Pære, chokolade og blåskimmel. Tag den!

Pære, chokolade og blåskimmel. Tag den!

Forfatter: Thomas

Ingredienser

Krystaliseret dulcey

  • 40 g Dulcey kan fx erstattes af hvid chokolade
  • 40 g vand
  • 40 g sukker
  • 2 spsk tørrede solbær

Chokolademousse

  • 4 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 3 æggehvider
  • 100 g mørk chokolade
  • 1 dl fløde

Pocherede pærer

  • 4 pærer
  • 1 l vand
  • 300 g sukker
  • 2 kanelstænger
  • 2 spsk frisk ingefær i grove tern
  • 2 citroner

Blåskimmelcreme

  • 2 spsk blåskimmel
  • 2 spsk creme fraiche 38%
  • 1 spsk honning
  • 1 tsk vaniljesirup

Sådan gør du

Chokolademousse

  • Hak chokoladen groft og smelt den over et vandbad.
  • Pisk æggehviderne stive. Herefter pisker du æggeblommer og sukker til en tyk æggesnaps. I en 3. Skål pisker du fløden let stiv.
  • Vend chokoladen i æggesnapsen og sørg for den er godt fordelt. Kom herefter flødeskummet i. Til sidst vendes de stive æggehvider i.
  • Kom chokolademoussen på en sprøjtepose - Kom den på køl og lad den sætte sig i hvert 2 timer.

Pærer

  • Bland alle ingredienser udover pærer i en gryde. Pres citronen deri og kom også skallen i. Bring det i kog.
  • Skræl pærerne og kom dem deri. Lad dem koge cirka 5 minutter, sluk for varmen og lad dem trække i lagen under kåg til de er møre. Det kan godt tage en times tid.
  • Fjern kernehuset af pærerne når de er møre og kølet. Skal de ikke spises med det samme, kan du bare gemme dem i lagen.

Blåskimmelcreme

  • Rør ingredienserne til blåskimmelcremen sammen. Smag til en ekstra gang. Kom den på en sprøjtepose, så du kan fylde pærerne. Det kan være en smule bøvlet, hvis det skal gøres med ske.

Krystaliseret dulcey

  • Smelt chokoladen over et vandbad. Kom det i en skål.
  • Kog en sirup af vand og sukker. Varm den op til 165 grader. Det tager lidt tid, men hold øje med den. Pisk siruppen ned i chokoladen i en tynd ståle. Pisk indtil chokoladen klumper. Lad den derefter køle. Vend til sidst de frysetørrede solbær i.

Samlingen

  • Udhul pærerne. Fyld blåskimmelcremen i. "Luk" bunden med lidt chokolademousse.
  • Sæt toppe af chokolademoussen - Kom pæren på tallerknen.
  • Drys med chokoladen og slut eventuelt af med lidt kørvel.
  • Server med det samme.
Prøvet denne opskrift?Mention @Madetmere eller tag #madetmere!

 

Pære, chokolade og blåskimmel. Tag den!

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    La Cucina Nada
    14. december 2015 at 14:54

    4 stars
    Thats a nauhgty one – have to try it!

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.