Gris/ Hovedret/ Hverdagshelt/ Selvgjort er velgjort

Köttbullar – Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.

4. juli 2014

Du har helt sikkert været i Ikea på et tidspunkt. Eller måske i Sverige.  Men er det ikke det samme. I hvert fald har jeg set utallige billeder af deres Köttbullar. Ja, altså svenskerne. Så havde lige lyst til at lave dem selv. Der måtte igangsættes en større research. Hvad var egentlig forskellen på de svenske köttbullar og så vores danske frikadeller? Jo, de svenske er runde og ikke helt så store som min mors frikadeller i hvert fald. Danske frikadeller har kun to stegeflader, hvor de runde svenske har flere. Fremgangsmåden er også lidt forskellig fra de danske – Eller i hvert fald min mors, som jo er verdens bedste. Her får I i hvert fald mit bud på den svenske slags.

Jeg ved at det er en smule blasfemisk, men jeg valgte at lave en grov mos af de nye danske kartofler jeg kogte, men det var det som skulle til. Jeg peppede den op med dild, nybælgede ærter, masser af smør og så lidt citronskal. Føj det var godt.

Egentlig skulle man have tyttebær til, men det kunne jeg ikke skaffe. Så det blev ryste-ribs i stedet for. Og saucen, den bliver ikke meget nemmere. Et værdigt alternativ til alle de færdigsaucer, som folk svælger sig i. Det her er nemt og 100 procent idiotsikkert. Det kan næsten ikke gå galt.

I denne portion er der mad til to personer, som gerne vil have ondt i maven eller tre normale. Det er nu også meget nemt at supplere op.

Hvad skal du bruge?

Köttbullar

  • 400g hakket kalv og flæsk
  • 2 små løg
  • 1dl rasp
  • 2 dl mælk (eller bouillon)
  • 2 små løg
  • 1 æg
  • Salt og peber

Rysteribs

  • 2-3dl ribs
  • 2 spsk sukker

Grov kartoffelmos med ærter, dild og citronskal.

  • 650g nye kartofler
  • 50g smør
  • Skal af en halv citron
  • Dild – masser
  • 2 dl friskbælgede ærter (eller bare dem fra frost, det går nok)

Sauce

  • 1dl Worchester sauce
  • 2,5dl piskefløde
  • Pandefedtet
  • Evt en smule ribsgele

Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.Start let ud. Hæld mælken i raspen og lad det trække cirka 10 minutter, så det bliver en tyk grød.Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.

Ryst ribs og sukker. Lad det trække mens du laver resten klar. Rør lidt rundt i det fra tid til anden.Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.

Kogningen af kartoflerne er sådan lidt en smag sag. Jeg kom mine kartofler i koldt vand. Let skrubbede. Godt med salt og rigeligt med urter. Jeg kunne finde persille, dild og bronzefennikel. Bring kartoflerne i kog. Kog i 5-6 minutter, sluk for varmen og lad dem trække færdigt. Stik i dem med en spids genstand for at se hvornår det er. Det tager ikke meget længere tid end at koge dem normalt, men er lidt mere nænsomt for kartoflerne. Normalt vil jeg bare lade dem koge 2-3 minutter, men fordi de skulle moses, fik de lidt ekstra.

Når moses skal laves hælder du vand og krydderurter fra. Mos kartoflerne med en piskeris. Husk det godt må være lidt rustikt. Kom smør i sammen med ærterne, citronskal, salt og peber. Rør godt rundt. Ærterne skal helst ikke være for tilberedte. Så de bliver fint klar af varmen fra kartoflerne.Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.

Farsen er egentlig ganske lige til. Start med at rive dine løg fint. Steg disse i lidt smør. De skal ikke karamellisere, blot være klare. Vend dem i det hakkede kød og ælt det sammen. Tilsæt din brød-grød fra tidligere og et æg. Smag til med salt og peber.

Nu skal der rigtigt meget smør på panden. Sæt den på middelvarme mens du former dine köttbullar. Rul dem i hånden og med det er nemmest, hvis du har våde hænder. Så bliver de lidt glattere. Hold dem gerne i bevægelse ofte på panden. Steg til de er færdige. Giv dem cirka ti minutter.Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.Når dine köttbuller er færdige, så tag dem af panden. Hold dem eventuelt lune i ovnen, men saucen tager ikke længe at lave, så det kan næsten ikke svare sig at starte ovnen for det, medmindre du laver rigtigt mange.

Fjern så meget af stegesnusket, som du lige gider. Hæld worchestersaucen på panden sammen med stegefedtet. Reducer det til cirka halvdelen. Kom fløden ved og lad det boble i 4-5 minutter. Smag til med salt og peber – og eventuelt et skud ribsgele. Nu er du klar til at servere.Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.

Er det ikke nemt? God weekend.

Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.Köttbullar - Svenske kødboller med tilbehør ala Madet Mere.

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Lykke
    4. juli 2014 at 21:16

    Det ser rigtig godt ud , og en lækker kartoffelmos 🙂

    Mener også at, en anden lille forskel på svenske kødboller er at bruge allehånde som et ekstra krydderi, måske er det kun i nogle egne af Sverige.

    Vh Lykke

  • Reply
    Linn
    9. juli 2014 at 21:13

    Hvor sjovt at se et dansk bud på en så klassisk svensk ret. Virkede det godt med ribs? Spontant tænker jeg, det er en god idé. Jeg køber altid masser af tyttebær i Sverige i slutningen af hver sommer, så jeg kan fryse ned og bruge hele det kommende år – for at man ikke kan få dem i Dk! 🙂

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.