Dessert/ Selvgjort er velgjort/ Sødt / desserter

Koldskål

12. juli 2013

Så blev det endeligt sommer. Er jeg synes i hvert fald det begynder at føles sådan. For mit vedkommende byder det også – af uransagelige årsager – på en værre madlede. Jeg ved ikke rigtigt om det er det gode vejr, som gør at jeg ikke rigtigt orker køkkenet. Eller det er så meget sagt, jeg får faktisk fabrikeret en del mad, men det er mest “for andres skyld”. Så det har været i forbindelse med fødselsdag og lignende ting og sager. Jeg har haft et par dage, hvor jeg bare skulle lave mad til mig selv på det seneste og så har energien, inspirationen og lysten slet ikke været til det. Derfor kom jeg på at dele denne opskrift på koldskål, som for mig er indbegrebet af sommer.

Faktisk var koldskål den første ret, som jeg kan huske at jeg har lært/lavet selv. Jeg kan huske det var en fest, når min mor ikke orkede madlavningen og vi fik koldskål til aftensmad.

PS. Jeg har taget den beslutning – Nærmest satset liv og lemmer – ved at jeg ikke længere vil bruge pasteuriserede æg. Det er noget værre makværk og det er nærmest umuligt at opdrive økologiske af slagsen. Mit liv er for kort til at små hønsebasser skal lide for jeg kan få æg. Jeg er har praktisk talt hele mit liv spist rå æg, så nu tør jeg også godt tage chancen og blive ved. Brug pasteuriserede, hvis du måtte ønske dette.

Nu hvor du har æggehviderne i overskud, så kan du nemt og elegant bakse dem sammen til en marengs. Brug eventuelt denne opskrift – Til min fødselsdag satte jeg dem i mindre plamager, kom smeltet chokolade og frysetørrede hindbær over. Det kunne folk godt lide. (I får lige et inspirationsbillede)

Koldskål

 

Tilbage til koldskålen.

Hvad skal du bruge? (4 portioner)

  • 3 æggeblommer
  • 4 spiseskefulde sukker (ja, jeg er lidt en sukkergris)
  • 0,5 stang vanilie
  • 7dl kærnemælk
  • 6dl ymer – (Ja, jeg ved på billedet ser du tykmælk, det kan sagtens bruges, men jeg synes Ymer er bedre)
  • Saften af en halv citron. Lidt fintrevet skal, hvis du er citrus junkie.

Koldskål

 

Skrab marven af vanilien ud i en spiseskefuld af sukkeret. mose mose mose. Rør nu en æggesnaps med æggeblommer, sukker og vaniliekorn. Som min mor sagde: “Den skal piskes til den ikke længere knaser”. Når sukkeret er opløst og massen er lysere i betrækket, så kommer du ymer og kærnemælk ved. Piske piske piske.  Smag til med citronsaft.

Tadaa, det bliver ikke meget nemmere. Jeg fik købte kammerjunker og jordbær til. Alle bær går. Blend dem eventuelt og kom dem i koldskålen. Se, det er sommer.

Jeg måtte igen forsøge at tage et “jeg-hælder-lige-den-våde-vare-op-i-en-fin-stråle-og-prøver-at-tage-et-skarpt-billede,-men-alt-andet-bliver-skarpt”-Billede. Hashtag.

 

Koldskål

 

Koldskål

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.