Klassiske madeleines kager – Etape 12 – Commercy og Liverdun.

Det her bliver nok en af de mest enkle opskrifter, som jeg kommer til at dele den her måned. I hvert fald hvis man kigger på indholdet. Der er langt størstedelen vist det man kan finde i et normalt assorteret køkken. Ja, det er faktisk ret nemt med de her madeleines. Du kan så også vælge at jazze dem lidt i smagene. Du kan tilføre lidt chokolade eller kakao. Måske lidt birkes. Lidt frugt- Men altså jeg forsøgte at holde den ret simpel, for så har du et godt udgangspunkt. Jeg valgte dog at holde den ret klassisk med en smule citronskal og vanilje. Men jeg erstattede lidt af melet med mandelmel, for jeg synes det giver en mere saftig kage. Du kan reelt set bare erstatte mandelmel tilbage til almindeligt mel, hvis du ikke har det på lager.

Kagerne kommer oprindeligt fra de to kommuner, Commercy og Liverdun, som ligger i Lorraine i det nord-østlige Frankrig.

Madeleine kager skal faktisk have form som en musling på den ene side og på den anden skal der være en lille pukkel. Den var ikke så stor på mine. Jeg synes ellers jeg havde gjort alt det rigtige for at den skulle komme. Det er der nemlig også tricks til. Du skal sørge for at køle dejen ned før den kommer i formen. Og så skal den have lige en håndfuld grader mere end du normalt vil bage en sandkage ved. Jeg tror faktisk at det lige her var min ovn som drillede lidt. Måske var det også mit bagepulver, som var blevet lidt kedeligt. Jeg tør ikke sige det. Men grunden til at det skal være en kold dej og varm ovn er, at når den så ret hurtigt sætter sig ude i kanten, så har kagen kun en mulighed for at udvide sig og det er op. Og så får man faktisk den lille pukkel. Jeg havde faktisk forventet at det ville ske først i metalformen, men det skete ikke. Det kan også være at jeg lige skulle have kommet 10 procent mere i. Det tør jeg ikke sige. Jeg hælder nok til at skyde skylden på bagepulveret. Så er den i hvert fald ude af mine hænder.

Det endte med at blive en smule a/b splittest i bagningen, da jeg havde ekstra dej. Så udover metalformen måtte jeg også fluks i kælderen for at hente en i silicone. I kan se forskellen i afbagningen nedenfor. Det er som om, at metalformen er hurtigere til at fordele varmen, så selve muslingen får også lidt andet og mere boblende overflade. Hvor siliconen varmer langsommere, så den er helt glat, da dejen ligesom smelter ned i først. Til trods for at kagerne i metalformen også var større, blev de faktisk færdige først. Så tidsangivelsen i opskriften er lidt en estimeret tid, da der altså er forskel på dem. Så kig efter at de har taget farve og ikke føles wobbly, når du trykker på dem. De skal faktisk ikke have meget mere end de lige har sat sig, da de ellers kan blive lidt tørre.

Klassiske madeleines

Thomas
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Trækketid på køl 2 t
Antal 15 stk

Ingredienser
  

 • 100 g smør
 • 2 stk æg
 • 100 g sukker
 • 0,5 stl vaniljestang (eller tilsvarende pasta eller vaniljesukker)
 • 65 g mel
 • 35 g mandelmel
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 knivspids salt
 • 1,5 tsk fintrevet citronskal

Sådan gør du
 

 • Kom smør i en kasserolle og smelt det. Varm forsigtigt til vallen i bunden er brunet. Lad det køle.
 • Pisk æg, sukker og vaniljekorn til massen er helt hvid og luftig. Tager cirka 5 minutter på en røremaskine.
 • Rør mandelmel, hvedemel og bagepulver sammen. Fold i æggemassen.
 • Tilsæt salt og citronskal. Rør til sidst det brunede smør i.
 • Kom i en sprøjtepose og lad det hvile 2 timer på køl.
 • Sprøjt i smurte madeleineforme. Bag cirka 15 minutter ved 200 grader varmluft.
 • Lad madeleines køle og strø med en smule flormelis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close