Frugt/ Selvgjort er velgjort/ Syltning - Konservering/ Tilbehør

Hyben-Appelsin marmelade.

9. august 2012
Hyben-Appelsin marmelade.

Helvedes frugten.

Endnu et sylte projekt har været i gang. Jeg ville gerne lave noget marmelade med hyben. Svigermor laver verdens bedste hybenmarmelade – Jeg vil bruge de næste 30 år på at slå den – Og det kommer det nok til at tage – Selvom resultatet blev rigtigt godt.

Hvad skal du bruge?

 • 400g rensede hyben
 • 4 appelsiner (øko)
 • 1 grønt æble
 • 700g sukker
 • 2 citroner (øko)
 • 3,5 dl vand.
 • Geleringsmiddel – Rød Melatin (hvis nødvendigt)

Hyben-Appelsin marmelade.I en gryde tog jeg de rensede hyben, æblet, som jeg havde revet, kødet fra appelsinerne, hvor jeg havde fjernet det hvide i midten og skåret det i mindre tern. Jeg havde skåret skallen af. Jeg tog skallen fra cirka en af appelsinerne og skal i meget tynde skiver. Det giver bitterhed, men det vil jeg gerne have i lidt begrænset mængde. Jeg pressede citronerne ned i gryden og rev skallen af en halv citron derned. Tilsatte vand og lod det bulderkoge i cirka 45 minutter.

I mellemtiden gjorde jeg glassene klar. Skoldede og skyllede i Atamon og lod dem tørre.

Jeg tilsatte sukkeret da appelsinskallen var ved at være mør. Efter jeg havde tilsat sukker, lod jeg det stå og småsimre i cirka en time.

Den lange kogetid gjorde også at marmeladen var noget mere geleret end jeg lige havde regnet med. Så jeg skulle nok have testet hvor stiv den lige blev, inden jeg tilsatte geleringsmiddel.

Hvordan tester du så bedst om det skal stives? Du skal have en iskold tallerken i fryseren. Tag den ud når du vil teste. Hæld en lille teske på tallerknen og et par minutter efter kan du se hvordan konsistensen bliver, når den bliver kold.

Vil du tilføje geleringsmiddel, så rør det ud i noget sukker. Følg vejledningen på pakken i forhold til mængde. Sørg for at røre godt rundt når du tilsætter. Der er ingen mennesker der har lyst til at få sådan nogle klumper af geleringsmiddel i munden.

Når den er kommet på glas, lukker du dem med det samme.

Hyben-Appelsin marmelade.

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  vila
  10. august 2012 at 16:18

  Jeg bruger også tit hyben i tomatsauce og på pizza – det har sådan en god lidt syrlig smag. Tak for marmelade opskriften, den må jeg prøve.

  Venlig hilsen Vila
  http://www.madopskrifter.info

  • Reply
   admin
   10. august 2012 at 23:56

   Jeg håber du får bikset en god marmelade sammen.

   Hvis jeg kan finde nogle hyben, som ikke er for modne, så skal jeg også have lidt til fryseren. De bliver for svære at rense når de først bliver for modne. Overvejer måske en hybengele – der kan man nemlig lade kernerne blive i, mens man koger 😉

   Thomas

 • Reply
  huldada
  27. juli 2016 at 10:44

  den bedste hybenmarmelade jeg har lavet, indtil nu, god kombination af økoappelsiner og hyben.

  • Reply
   Thomas
   28. juli 2016 at 23:27

   Det er jeg da rigtig glad for at høre.
   Jeg havde helt glemt den her opskrift. Der er sket en lille smule siden den blev lavet.

   Thomas

 • Reply
  Lizzie Bejstrup
  16. juli 2017 at 11:00

  Ja, jeg har også prøvet den og vil lave den igen i år. Du må være tæt på svigermors marmelade, for denne her er helt i top…

  • Reply
   Thomas
   17. juli 2017 at 21:33

   Ja, den eneste udfordring er klargøringen af hyben. Det er ikke min favorit, men sørg for at plukke dem når de ikke er så modne at de er bløde, så er det meget nemmere.

   Thomas

 • Reply
  Hybenmarmelade med appelsin, grape og citron - Muttionline
  22. august 2019 at 22:22

  […] det var der selvfølgelig nogen, der havde tænkt før mig. Med inspiration fra Thomas gav jeg mig til at rode efter citrusfrugter i køleskabet. Her fandt jeg både et par mildest talt […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.