Gris/ Hovedret/ Klassiker/ Mormormad/ Selvgjort er velgjort

Hvidkålsrouletter.

17. september 2012

Igår kunne vi smovse i en gang hvidkålsrouletter. Jeg tror det er mindst tyve år siden at jeg sidst har fået dette, men hvilket dejligt gensyn.

Tidligere har jeg spillet meget musik både fredag og lørdag, så når man ikke havde de store planer søndag skulle der bare hygges igennem. Den tradition har vi viderebragt, så om søndagen gør vi altid lidt ekstra ud af det hele. Det er også her man bruger tiden på at lave den mad, som nogle gange lige tager lidt ekstra tid at fremstille.

Vi fik glaserede løg og gulerødder til og ja, selvfølgeligt den gode brune sovs og nye asparges kartofler.

What a trip down memory lane.

Skulle du være i den situation at du får lavet for meget fars i forhold til hvidkål, så kan du sagtens stege resten til frikadeller. Farsen blev rørt lidt mere fast end jeg normalt gør til frikadeller, da jeg gerne ville kunne “styre” den. Min normale frikadellefars er også forholdsvist lind. Af et halvt kilo kød fik jeg 8 rouletter – Mandag betyder rester.

Beregn cirka 2 rouletter pr person – 3 hvis du er meget sulten.

Hvad skal du bruge?
Hvidkålsrouletter
  • 8-9 hvidkålsblade
  • 500g hakket svinekød
  • 2 små løg.
  • 1 æg,
  • 0,5 dl mælk
  • 1 dl rasp
  • 0,5 dl hvedemel
  • Salt og Peber.
  • Fond til kogning (Kan sagtens komme fra en bøtte)

Glaserede løg og gulerødder

  • 6-8 små gulerødder
  • Perleløg – Cirka 150g
  • 50g smør
  • 1 spiseskefuld brun farin.

Derudover kartofler og mel, smør, kulør til en opbagt sauce med vandet/fonden som rouletterne er kogt i.

Sådan gør du.

Rør farsen med de ovenstående ingredienser. Jeg river altid løgene i for at minimere chancen for at få en humpel løg i munden. Den har godt af at stå og hvile i en halv times tid, så den kan sætte sig. Så kan du meget passende gøre hvidkålen klar.

Nogle foreslår at man koger hele hvidkålshovedet i en stor gryde. Da vi bare er to mennesker, ville jeg hellere forsigtigt pille bladene af og koge dem kort tid. Et hvidkål har lang levetid, så vil jeg hellere bruge resten på noget fornuftigt. Jeg planlægger noget coleslaw med  kylling senere på ugen. Kålen skal koge kort, 5 minutter cirka. Så skal det i koldt vand for at stoppe kogningen.

Når kålen er kold og farsen sat sig, skal de to dele kombineres. Fold en god skefuld fars ind i kålen og snør det med kødsnor. En tandstik kan også gøre tricket.

Rouletterne skal steges hurtigt på panden i smør. De skal ikke have mere end de får lidt farve. Hvis kålen branker, så får det en lidt bitter smag, så det vil du helst undgå.

Til sidst skal de koges cirka 20 minutter til en halv time. Jeg kørte et par spiseskefulde kyllingfond fra flaske i vandet, som jeg oprindeligt kogte bladene i. I denne fond kogte jeg også mine gulerødder. De skal bare have 5 minutter, de skal slet ikke være møre.

Gulerødderne og perleløgene skal nu på panden sammen med smørret. De skal simre stille i smørret, det skal ikke tage farve. Efter 5-7 minutter tilsætter du også den brune farin og lader det tage farve.

Kog kartofler og lav din sauce. Lav din sauce på kogevandet fra rouletterne. Er du ikke så ferm til at lave sauce, så kan du eventuelt følge vejledningen her

Du skal nok sætte cirka 1,5 time af til at lave mad her.

 

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.