Hjemmelavede Donuts

Nu er vi midt i anden lockdown. Jeg synes det var nemmere i første omgang, da man trods alt havde lidt bedre vejr, så man kunne aktivere ungerne udenfor. Men man må sno sig. Så i forsøget på at aktivere den kære Alfred, valgte vi at lave vores egne donuts. Alfred var rimeligt vild med, at han fik frie tøjler til at dekorere løs. Jeg ved om man ligesom kan gætte sig til, hvem der har dekoreret hvilke donuts nedenfor. Faderen var måske en smule konservativ. Lillebror Jens var bare helt oppe og køre over at storebror var så dygtig.

Hjemmelavede donuts med chokoladeganache og glasur. Og alt det andet.
Vores donuts fik hele farveladen med alt fra skumfiduser til kokosflager og dinosaurkrymmel.

Jeg har lavet donuts en enkelt gang før. Og jeg bliver ved med at undres over at det er så nemt. Og endnu mere undres jeg over at folk gider at købe de der færdige margarine donuts til overpriser. Der er vitterligt ikke for mange penges råvarer i at lave dem fra bunden. Det er jo i bund og grund den samme dej, som du ville bruge til kanelsnegle og lignende. Denne er bare stegt i olie. Så reelt set minder den også meget om både en berliner eller en norsk snegl. Sidstnævnte kommer man bare lidt kardemomme og citronskal i. Men i bund og grund det samme. Det ville jo også gøre en god bamsebolle, hvis man bagte den i ovnen.

Hjemmelavede donuts med chokoladeganache. Og alt det andet.
Spørger du Alfred, så må du ALDRIG holde igen med toppings.

De klassiske donut purister vil gå efter en let glaceret donut, som egentlig bare er vendt i en tynd glasur, men den stadig er halvvarm. Andre skal bare have deres donut vendt i sukker. Men nu er Alfred og jeg ikke lige de der typer. Eller han er ikke. Så vi kørte to varianter. Den ene var med en tynd chokoladeganache på toppen. Ret skal være ret, så var det lige så meget en chokoladesauce, som var i overskud. Men jeg laver dem lidt på samme måde (og det er oftest lidt på slump). Men smelt 100g chokolade sammen med 0,5dl fløde og 25g smør ved lav varme. Giv et lille nip salt. Er den for tyk til chokoladesauce, kom lidt mere fløde i. Lad den køle et kvarters tid før du dypper dine donuts heri. Den anden bærende topping var en tyk glasur. Jeg laver altid min glasur på æggehvider, hvis den skal have lidt konsistens. Jeg bruger cirka 1 æggehvide til 200g flormelis. Og så er det bare med at farve igennem. Alfred bad om blå, men jeg orkede ikke lige sådan nogle baby små-atomare lysende donuts. Jeg blandede lidt forskelligt. Cirka lige dele blå og grøn. Så får man sådan en petrolagtig farve. Og hvis man så tilsætter en smule sort, så bliver den ikke mørkere men en smule mere støvet i udtrykket. Og det gik vi med. Alle de her smørcremer er lavet efter samme teknik i forhold til farve. Dem lavede jeg sidste år. Så du kan lege dig frem til resultatet.

Og alt det andet vi lige kunne opdrive i skuffer og skabe var både kokosflager, skumfiduser, krymmel og hvad man lige kan opdrive. Du kan også køre slik og sager på, hvis det skal være sådan ekstra ekstra.

Hjemmelavede donuts med chokoladeganache og glasur. Og alt det andet.
Udvalget hos Alcayaga Donuts og sønner.

Hjemmelavede donuts

Thomas
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Hævetid 1 t 30 min
Samlet tid 2 t
Antal 20 stk

Ingredienser
  

  • 100 g smør
  • 3 dl mælk
  • 35 g gær
  • 3 stk æg
  • 50 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk salt
  • 800 g mel
  • Olie til kogning

Sådan gør du
 

  • Smelt smørret i en kasserolle. Lad det køle let.
  • Opløs gæren i mælken. Tilsæt æg, smør, sukker, vaniljesukker og salt.
  • Tilsæt cirka ⅔ af melet og arbejd det godt sammen. Ælt på maskine til det har samlet sig. kom løbende mere mel i til dejen er ikke er for lind. Den skal føles fugtig uden at klistre til fingrene. Ælt cirka 5-7 minutter i alt.
  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur til den er hævet til dobbelt størrelse.
  • Rul dejen ud til cirka 1,5cm tykkelse. Stik cirkler ud med en diameter på 8-10cm. I dem stikker du huller på 2-3 cm.
  • Kog/steg dine donuts i 170 grader varm olie til de er gyldne på begge sider. ca 2 minutter på hver side. Vær over dem. Kom ikke for mange i af gangen, da temperaturen så falder for meget på olien.
  • Læg de kogte donuts på en rist, så overskydende olie kan dryppe af. Lad dem køle før de pyntes med glasur, chokolade eller hvad du måtte ønske. Hvis du blot vil vende dem i sukker, kan det med fordel gøres lige efter de er dryppet af.

Noter

Holdbarheden på disse donuts er ikke fantastiske. de smager absolut bedst den dag de er lavet og dagen efter. Skal de gemmes længere, vil jeg anbefale, at man fryser dem ned efter de er kogt. Så skal de blot tøes, have et skud varme i ovnen og køle ned. Så er de klar til at blive pyntet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close