Bagværk/ Kager/ Selvgjort er velgjort/ Sødt / desserter/ Ting til kaffen

Gammeldags fastelavnsboller – 2 versioner.

24. januar 2017

Så er vi ved at være tilbage til den tid på året. Hvor vi igen skal være uenige. Altså ikke os to, men Karen og jeg. Og det er ganske udramatisk, men vi er blot lidt uenige om hvad en rigtig fastelavnsbolle er. Karen er af den opfattelse at den skal være lavet af gærdej og med creme i. Jeg kan bedre lide de rigtigt snaskede med wienerdej, fløde, svesker og hvad ved jeg ikke. En af dem, hvor to på en sæson er nok. De er en lidt større udfordring at lave. Og kombineret med at Karen skulle arbejde på en højhellig søndag, så var det på sin plads, at hun kom hjem til lidt forkælelse. Så det blev den gammeldags version, som blev frembragt.

Jeg arbejdede mig frem uden opskrift, da jeg har den nogenlunde i hovedet. Det er den samme dej jeg bruger til kanelsnegle og lignende. Den er stopfyldt med smør, æg og gode sager. Og så er portionen ret stor. Faktisk så stor at jeg næsten løb tør for creme, da jeg var for gavmild i starten. Men jeg kompenserede blot med at lave en anden version. Faktisk en lidt mere eksklusiv version. Jeg havde lidt af julens marcipan og nogle amarena kirsebær til over fra samme højtid. Marcipan og amarena kirsebær er jo et perfekt match, så man har jo ikke meget at miste.

Det er en halv stor portion og som giver cirkus 30 fastelavnsboller. Hvis du synes det er himmelråbende meget, så kan du også sagtens halvere portionen. Eller bruge den en halvdel af dejen til fastelavnsboller og den anden halvdel til kanelsnegle. Nu er det samme opskrift på dej, som jeg bruger til begge. Alternativt laver du bare hele portionen og så enten fryser halvdelen eller bare går ombord i den store fastelavnsbollefærge.

Sådan lige på falderebet, så lige et par tips.

  1. Sørg for at din dej ikke bliver for tynd, så den revner når du bager den. Det er træls hvis fyldet flyder ud i bunden af ovnen. Det samme hvis du får strukket dejen for meget, så kan den også revne.
  2. Prøv at moderer dig med fyldet og sørg for at få lukket godt til i bunden.
  3. Brug eventuelt æggehvider til glasuren og rør den ret tyk, så kan det være at den løber lidt mindre end min gjorde.
  4. Hvis folk kigger væk, så kan du sagtens nå at spise en 3. fastelavnsbolle.
  5. Bollerne fryser godt. Så gør det i stedet for at lade dem stå. For der bliver de kedelige.
  6. Skal de fryses, så gør det uden glasur og kom den på efter.

Hvis du vil prøve en bolle med lakrids og æble, så har jeg faktisk også i tidernes morgen lavet sådan en version. Den kan du finde her.

Hvad er din favorit fastelavnsbolle? Og en eller anden, hold nu lige med mig i at den skal være fuld fløde, svesker og creme.
1fastelavnsboller-5 1fastelavnsboller-4 1fastelavnsboller-1

5.0 from 1 reviews
Gammeldags fastelavnsboller - 2 versioner.
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
 
Giver: 30 boller
Ingredienser
  • 25g gær
  • 4dl lunt mælk
  • 3 æg + 1 til pensling
  • 3 spsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 1 strøget tsk kardemomme
  • 750g hvedemel
  • 200g smør
Kagecreme
  • 3 æggeblommer
  • 30g maizena
  • 3 spsk sukker
  • 1 fed vaniljestang
  • 2dl fløde (kan erstattes af mælk)
  • 2dl mælk
Sådan gør du
Dej
  1. Gæren opløses i mælken og sukker, æg, salt og kardemomme tilsættes.
  2. Rør det godt sammen.
  3. Tilsæt melet lidt af gangen og ælt det godt igennem. Du skal have en fast dej, som slipper kanterne af sig selv. Det kræver 5-7 minutters æltning på maskine.
  4. Kom tern af koldt smør i og ælt til det er arbejdet ind i dejen og den er glat og let skinnende.
  5. Lad dejen hæve en time på bordet.
Creme
  1. Pisk æggeblommer, sukker, vanilje og maizena sammen.
  2. Bring mælk og fløde i kog og kom den i en tynd stråle i æggemassen.
  3. Returner æggemassen til gryden og ved mellemvarme bringes den i kog under omrøring.
  4. Pisk til den er tyknet.
  5. Kom den over i en skål og læg film over helt nede ved cremen, så den ikke danner skind.
  6. Når den er kølet kommes den i sprøjtepose.
Samling
  1. Del dejen i to og rul den forholdsvist tyndt ud. Skær firkanter i dejen på cirka 10x10cm.
  2. Sæt toppe af creme (+ amarena kirsebær og marcipan, hvis du er til sådan noget. Cirka 3 kirsebær uden formeget væde og en tynd skive marcipan).
  3. Fold hjørnerne sammen på midten for at lukke den og så hvad der ellers måtte være af revner.
  4. Sæt dem på en bageplade og lad dem efterhæve en halv time før de pensles med sammenpisket æg.
  5. Bag ved 200 grader til de er let gyldne. Cirka 16-17 minutter.
  6. Giv en ordentlig skude glasur.
1fastelavnsboller

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Marie
    25. januar 2017 at 6:44

    Skal man vælge mellem de to versioner?!? Fløde, wienerdej og svesker er en vinder, men det er en lækker gærdej, creme og glasur altså også ?

  • Reply
    Janne Jacobsen
    25. januar 2017 at 7:41

    Beklager, men jeg holder med fruen. En fastelavnsbolle er lavet af gærdej og fyldt med creme. Måske fordi jeg er Vendelbo. Her kaldes kanelsnegle for “jødekager”, og de er lavet på gærdej. Vi holder i det hele taget meget af gærdej 😉

  • Reply
    Carina
    26. januar 2017 at 18:58

    Jeg er også helt klart på den gammeldags og gerne med både creme og remonce;.)

  • Leave a Reply

    Bedøm denne opskrift:  

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.