Fisk og skaldyr/ Grease/ Hovedret/ Klassiker/ Selvgjort er velgjort

Fish and chips.

8. juni 2019

På min yndlingskro er fredag det samme som fish and chips dag. Fryday! Det kom jeg til at tænke på, så da jeg var ved fiskehandleren for at købe hornfisk til en opskrift, røg der også et par små torskefiletter i kurven. De var så friske at de næsten var helt perlemorsfarvede i kødet. Og ja, det er derfor man tager til fiskehandleren og ikke ned i køledisken i netto.

Der er to helt elementære ting i sådan en gang fish and chips. Fisk og pommes frites. Men det der så kommer derudover er så vist ret forskelligt og vel også lidt kulturelt betinget. Men tartarsauce, mushy peas og malt eddike er vist de hyppigst brugte. Vi endte kun med mushy peas, da klokken løb lidt fra os. Sådan går det ofte her om sommeren, når nu naboerne er så forfærdeligt godt selskab. Jeg havde planlagt en tartar sauce også, men den opskrift må I have tilgode – medmindre I tør bevæge jeg ind på dette link – Som er her fra bloggen, men er næsten 7 år gammelt, så det er lige i begyndelsen af blogkarrieren. Og jeg ville altså lave min sauce tartare på samme måde idag – Udover jeg selvfølgelig ville bruge Creme fraiche 38% og ikke det der fromage fraise. Jeg ved ikke lige hvad der skete, men jeg undskylder.

Og så til chips aka pommes frites. Det er jo lidt en undtagelse, men vi fik dem faktisk fra friture idag. Vi plejer at få dem i ovnen, primært af den grund at vi ikke har nogen emhætte endnu, så en opstart i ønskebrønden kan ofte være en af de der gaver, som bare bliver ved med at give sådan rent duftmæssigt. Jeg gør som de fleste andre og bruger Hestons metode. Skær kartoflerne ud. Udvand dem med koldt vand, blancher dem i saltet vand med en smule eddike. Køl dem helt af før de får første bad i frituren ved mellemhøj varme ala 150 grader indtil de er møre. Op med dem. Så får de en tur på cirka 180 grader til de er sprøde. Sørg for at salte dem godt. Server med det samme.

Dejen til fisken er også lige ud af landevejen. Den består i bund og grund bare af øl og mel. Jeg ved nogle laver en beignetdej, som jo bare er lidt mere indviklet, så jeg ved ikke om det er energien værd. Dog tilsætter jeg også en smule bagepulver til dejen, da den gør det dejen mere luftig og skulle også gøre den mere sprød. Hvad endnu bedre er, at når du har lavet dejen, så har du lige en halv øl tilbage, som du kan nyde mens du steger derud af. Et lille tip til fisken er også, at lige vende den i melet først. Så sidder dejen meget bedre på. Og der bruger jeg bare det mel, som jeg alligevel skal lave dejen af. Du kan bruge det meste hvide fisk til det her, så vælg det der ser absolut mest lækkert ud i vinduet. Jeg synes laks og ørred bliver lidt for overvældende. Beregn 150-200g fisk i filet per person.

Du skal selvfølgelig drikke cider til sådan en omgang. Og med cider mener jeg ikke det der techno sodavand, som nogle lader gå under betegnelsen cider. Tør engelsk cider.

Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Ret: Grease, Hovedret
Køkken: Engelsk
Keyword: Fisk, Friture, grease
Antal: 4 personer
Forfatter: Thomas

Ingredienser

  • 8 stk bagekartofler

Fisk

  • 800 g torskefilet
  • 2 dl mel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 dl øl Pilsner eller ale.

Mushy Peas

  • 300 g fine ærter
  • 15 stk mynteblade
  • 25 g Smør
  • 2 spsk Creme fraiche 38 (man bruger mange gange fløde, men jeg synes creme fraiche giver mere kontrast)
  • 1 spsk æbleeddike

Sådan gør du

  • Tilbered pommes frites som ovenfor. Det tager lidt tid, men du kan både blanchere og koge første gang i olien på forhånd, så man egentlig bare skal stege chipsne sprøde.

Fisk

  • Kom mel i en skål og krydr med salt og peber.
  • Skær fisken i grove stykker. Vend dem i melet. Bank overskydende mel af.
  • Rør bagepulver i melet og pisk nu let øllet i. Gør det gerne af et par omgange, så du ikke gør konsistensen for tynd. Den skal helst være tynd yoghurt agtig, men ikke for tynd.
  • Vend fisken i dejen og kom direkte i frituren ved 180 grader. Steg fisk af flere omgange, så temperaturen ikke falder for meget, når fisken kommes i. Læg på fedtsugende papir og krydr med salt.

Mushy peas

  • Blancher ærterne. Jeg kom dem bare i en skål og hældte kogende vand over. Lad dem stå 5 minutter.
  • Kør ærterne med de resterende ingredienser let i en minihakker. Du bestemmer selv konsistensen, men jeg kan bedst lide, hvis der er lidt struktur tilbage.
  • Server med det samme.
Prøvet denne opskrift?Mention @Madetmere eller tag #madetmere!

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.