Carbonade Flamande – Etape 9. Lille

Jeg købte for et par år siden en bog med lokale franske opskrifter. Den er mega fed. Hvis man lige ser bort fra at den er på fransk og jeg ikke rigtigt kan noget fransk. Men på en af de første sider er der en opskrift med denne Carbonade Flamande. Den skulle stamme fra den helt nordlige del omkring Lille, som ligger op til Belgien. Efter jeg havde hakket mig igennem den fransk-danske ordbog gav det ret meget mening. For hvor man ret ofte braiserer i vin, tænk coq au vin og boeuf bourgignon, så er den her lavet med øl. Og så får man ofte pommes frites til. Og ja, de der pommes frites kaldes også FRENCH FRIES. Men det er jo totalt snyd, for de stammer jo reelt set fra Belgien. Lige så stille begyndte klokkerne at ringe.

Jeg synes det her er mega lækkert. Og hvem siger at sådan noget braissermad kun hører sig de koldere måneder til. Hvis man har kigget ud af vinduet de seneste mange dage, kan man jo godt blive i tvivl om hvad der står i kalenderen. Jeg brokker mig ikke rigtigt, for jeg går og arbejder indenfor, hvor det kan blive lidt ulideligt, hvis det bliver alt for varmt. Men jeg sender jer på ferie en lille tanke.

Når jeg drister mig til at publicere sådan en opskrift midt på ugen, så har jeg også tilladt mig at hverdagsficere den lidt. Så jeg valgte at bruge tyksteg, som var smørmørt, så den ikke skulle braissere så længe. Har du lidt længere tid til rådighed i fx i weekenden, så brug fx tykkam eller bov. Det skal lige have en halv time til 45 minutter mere end den her.

Og ja, jeg ved godt at det ikke helt er pommes frites, som jeg serverede til. For nu havde jeg lige nogle nye kartofler… Og andefedt. Uha, jeg tør næsten ikke tænke på det. Og så noget salat. Onde tunger ville måske også tale om, at nogle blancherede bønner ville gøre sig godt hertil.

Husk at lave rigeligt, for det er næsten bedre på andendagen.

Carbonade flamande – Flamsk gryderet.

Thomas
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 t
Samlet tid 1 t 10 min
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 800 g braiser venligt oksekød. Her tyksteg
 • 2 spsk mel
 • 125 g tørsaltet bacon i grove tern
 • 1 stk løg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 spsk brun farin
 • 1 spsk dijonsennep
 • 0,5 l mørk øl
 • 3 stk laurbær
 • 2 spsk hvidvinseddike

Sådan gør du
 

 • Skær kødet i mundrette stykker. Vend dem i mel krydret med salt og peber.
 • Brun kødet i godt med olie.
 • Tilsæt bacon, løg i strimler og hvidløg. Lad det stege til baconet har taget let farve og løgene er blevet klare.
 • Tilsæt brun farin og dijon sennep. Lad det blive et med ingredienserne før øl og laurbær kommes på. Lad det simre cirka 45minutter til en time. Hvis du bruger tykkam eller bov, skal det muligvis have omkring en halv time ekstra. Det handler også meget om kødets beskaffenhed.
 • Smag til med salt, peber og en smule hvidvinseddike.
 • Server med en grøn salat og enten pommes frites eller som her, letkogte nye kartofler stegt i andefedt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close