Fisk og skaldyr/ Grej/ Hovedret/ Måltid/ Selvgjort er velgjort

Bouillabaise – Klassisk fransk fiskesuppe.

3. februar 2020

“You know I am all a bouillabaise, bouillabaise, bouillabaise…” Far-jokes in the house…

Jeg kom til at lave en ret der var så god, at jeg faktisk syntes det var synd, hvis den ikke også kom herind også. Pillivuyt bankede på døren og spurgte om jeg ikke ville lave en opskrift på bouillabaise til dem. Det er jo en ret klassisk fransk suppe, så der er jo ikke så meget manøvrerum i den (og dog). Men jeg synes resultatet blev så godt, at det godt nok til jer.

Det er jo i bund og grund “bare” en fiskesuppe, som fiskerne i Marseille lavede at det de havde ved hånden. Og der nok også tænkt, det de havde i overskud efter en tur på havet. Det gør jo også, at du kan åbne lidt op for hvad du lige kommer i af fisk, så kan du bruge enten det du skal have brugt eller bare det du køber, som lokker. Jeg fandt mig selv et sted, hvor udvalget faktisk var ret begrænset. Så i højere grad handlede det om hvad der overhovedet var der. Det bliver bedst, hvis du får fingrene i nogle fiskeben eller skaller, da den bliver mest smagfuld sådan. Men skulle det være sådan helt smalkost, så kan du også købe en god fiskebouillon til den. Så er det faktisk klaret ret hurtigt med at lave den her.

Fisken skal cirka i efter hvor lang tid de kræver. Så jo større stykker, jo længere tid skal der til. Du kan også vælge at tilberede alle fiskene hver for sig, for at være sikker. Men det virker lidt som meget arbejde og du vil miste lidt smag i suppen, som det også giver. Dog stegte jeg kammuslingerne på panden, da det passer bedst til dem og så får man også noget med lidt stegeskorpe. Det kunne man også gøre med jomfruhummerne.

Retten er her tænkt som en hovedret til fire personer.

Og nu hvor jeg jo har skrevet at det er i samarbejde med Pillivuyt, så kan jeg nævne, at skålene retten serveres i, er fra deres nyeste Toulouse serie. Du kan se dem og de andre produkter i serien her.

Bouillabaise

Thomas
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Rouille

  • 2-3 skiver daggammel baguette
  • 2 spsk vand
  • 2 fed hvidløg
  • 0,5 tsk cayenne peber
  • 0,5 tsk røget paprika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivenolie
  • 1 citron

Bouillabaise

  • 1 porre
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 0,5 fennikel
  • 1 gulerod
  • 500 g ben fra hvid fisk som du skal bruge senere, jomfruhummer skaller eller lignende
  • 2 spsk tomatpuré
  • 0,5 dl pastis eller cognac
  • 3 laurbærblade
  • 0,5 g saffran
  • 1,5 liter let fiskebouillon
  • 400 g kartofler
  • 500 g blåmusliner
  • 400 g mørksej filet evt blot sej, lange, torsk eller laks
  • 4 hele jomfruhummer
  • 8 kammuslinger

Sådan gør du
 

Rouille

  • I en morter (eller minihakker) opblødes med vandet.
  • Mortes sammen med hvidløg og krydderier til det er en ensartet masse. Kom olien i tynd stråle og arbejd det i. Jo mere olie, jo tykkere rouille.
  • Smag til med citronsaft.

Bouillabaise

  • Svits grofthakkede porre, løg, hvidløg, fennikel og gulerod i en smule olivenolie.
  • Kom tomatpuré, fiskeben og skaller på. Steg dem godt af. Kom pastis på og sæt ild til det. (husk at slukke emhætten når du flamberer). Skulle du ikke være tryg ved at flambere, kan du bare lade det koge væk.
  • Kom safran og laurbærblade på sammen med bouillonen. Lad den simre en halv time. Sluk for varmen og lad den så trække en halv time før den sigtes igennem et klæde.
  • Returner til en gryde og smag til med salt, peber og eventuelt en smule citronsaft.
  • Kom kartoflerne i, lad det simre 10 minutter eller til kartoflerne giver første tegn på at være møre.
  • Kom blåmuslinger,fisk i tern af 3x3cm og jomfruhummer på. Læg låg på gryden og lad det forsigtigt varme igennem 3-4 minutter til muslingerne har åbnet sig.
  • I mellemtiden steges kammuslingerne i olie 1-2 minutter på hver side i varm olie på en pande.
  • Arranger nu fisk, skaldyr og kartofler i skåle. Hæld den varme suppe over. Garner eventuelt med en smule persille. Server med brød og rouille.

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply






This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.