Boeuf Bourguignon. Etape 11 – Bourgogne.

Jeg har blogget i 8 år. Der er mere end 700 opskrifter på bloggen. Så jeg kan virkeligt ikke huske hver og en af dem. Nogle af dem kommer frem som sådan en lilla aha oplevelse en gang i mellem. Jeg prøver ikke at gentage mig selv for meget. Af samme grund kan der gå lidt tid en gang i mellem der bliver postet, hvis vi bare spiser klassikere herhjemme. Af uransagelige årsager så har jeg aldrig fået en boeuf bourguignon på bloggen og det var jeg virkeligt sikker på at jeg havde. Jeg har lavet den en del gange, men holdt igen med at dele, for ikke være et ekko af mig selv. Det viser sig så, at jeg kun har en fræk bøfsandwich på bloggen, som faktisk er en Bøfsandwich Bourguignon. Så med braisseret kød. Det var virkeligt fra bloggens unge dage.

Nå, men nu hvor vi har slået fast, at den altså ikke er der, så må vi hellere til det. Det kommer nok ikke bag på så mange, at lige denne ret stammer fra Bourgogne. Det er jo ganske enkelt en af de der dejlige simreretter, som man også kan få brug for om sommeren. Der skal jo helst en rødvin fra bourgogne i, men jeg synes ikke at du skal tage fra den allerøverste hylde. Den skal dog være så god, at du godt kan finde på at tage et enkelt glas af den sammen med maden. Jeg synes du skal være tykkam til retten, jeg kan se at fx Brødrene Price anbefaler inderlår. Der tror jeg ikke jeg vil gå hen. Måske til nøds bov eller bryst. Jo mere magert og uden bindevæv, som kan smelte ned i retten, jo hurtigere bliver det også lidt tørt. Tykkammen sidder på skulderen. Faktisk i forlængelse af entrecoten, som man skærer ribeyes af. Så mange gange kan du få utroligt lækkert kød derfra. Det har hele pakken, stor smag og evnen til at falde fra hinanden.

Jeg bliver nødt til at gå til bekendelse med det samme. Der er en lille forskel på opskriften og så hvad der er i gryden. For af uransagelige årsager glemte jeg at komme mine champignon i. De var købt og alt muligt, men lige i midt i kampens hede blev de i køleren. Jeg kunne godt mærke at der var noget galt, men jeg kunne simpelthen ikke regne ud hvad det var. Det var så svampene.

Der er ligesom to approaches til at tykne saucen til sådan en braiseret ret. Den ene er at vende kødet i mel før det brunes og den anden er så at jævne før det skal indtages. Det er klart det nemmeste bare at vippe en gang meljævning eller maizena i til sidst. Jeg er mest tilhænger af den første, så det er også det jeg gør her. For at få lidt ekstra smag, har jeg også valgt at marinere kødet i rødvinen dagen før. det handler jo blot om at skære det ud og så lægge på køl i en rødvinsmarinade, som man så efterfølgende bruger til at braisere i. Det er bare vigtigt at kødet bliver godt drænet før det skal brunes af. Ellers bliver det noget makværk. Jeg har lavet en stor portion til 4 personer, men jeg synes godt at du kan lave det dobbelte, hvis din gryde er stor nok, for det er virkeligt en opskrift, som bliver bedre dagene efter.

Boeuf Bourguignin

Thomas
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 2 t 15 min
Samlet tid 2 t
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 800-1000 g Oksetykkam
 • 4 stk laurbærblade
 • 8 stk timiankviste
 • 5 dl rødvin (så er der nemlig lige et par glas tilbage i flasken)
 • 1 dl hvedemel
 • 200 g tørsaltet bacon
 • 2 stk løg
 • 3 stk gulerødder Ikke så store, så ellers kun to,
 • 5 dl oksefond
 • 200 g champignon
 • 200 g perleløg
 • 2 spsk sukker

Sådan gør du
 

Dagen før

 • Skær kødet i tern af 2,5×2,5cm.
 • Kom i en beholder sammen med rødvin, timian og laurbær. Sæt på køl og lad det marinere til dagen efter.

På dagen

 • Sigt væsk fra kødet og pil urterne op. Sørg for at dræne kødet godt..
 • Vend kødet i mel krydret med salt og peber.
 • Brun kødet grundigt i en gryden med olie. Gør det eventuelt af to omgange. Tag kødet op.
 • Tilsæt lidt olie og steg nu løgstrimler, bacon og gulerødder en smule. Returner kødet.
 • Kom vin, krydderirter og oksefond på. Lad det simre i 1,5 time.
 • På en pande steges champignon i en blanding af smør og olie. Når de har taget let farve kommes perleløgene ved. Når de er varmet igennem drysses sukkeret over. Lad det karamellisere let. Kom hele blandingen op til kødet. Simmer endnu en halv time.
 • Smag saucen til med salt og peber. Dette skal gøres til sidst. Eventuelt også en smule eddike for at give friskhed.
 • Server med mos eller godt brød.

Join the Conversation

 1. Jane burmeister says:

  Kan jeg bruge nyretapper med held til boeuf bourginon?
  Vh Jane burmeister

  1. I teorien ja. Dog synes jeg lidt at de kan blive lidt jernede i smagen, hvis de får for længe. Så jeg ville nok grille dem i stedet. Tyksteg kan du fx godt bruge, det er lidt samme prisklasse normalt.

   1. Jane burmeister says:

    Tak – jeg holder mig fra nyretapperne

    1. Grill dem i stedet. Det bliver du gladere for i længden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close