Hovedret/ Klassiker/ Ko/ Mormormad/ Selvgjort er velgjort

Benløse fugle.

14. oktober 2012

Af uransagelige årsager så bliver der lavet meget gammel dansk mad i det lille køkken på Amager. Eller så igen, det er nok ikke en uransaglig årsag, da det er det som har fyldt meget i min opvækst, og jeg synes egentligt også jeg synes egentlig også at jeg er ret habil til at frembringe det. Måske er det mere fordi jeg tager mig tiden til det nu. Det tager ofte lidt længere tid at lave end en pastaret eller en hurtig gang thai.

Lørdagens Mormor frembringelse var benløse fugle med rodfrugt mos. Dog var disse lidt mindre mormor, da jeg brugte kalvekød. Jeg brugte bacon i stedet for røget spæk, da jeg ikke ville købe spæk, da jeg ikke havde andet at bruge spækket til. Heller ikke et skidt kompromis 🙂 Jeg har altid fået benløse fugle med et stykke agurk i – igår fandt jeg desværre ud af at mine gulerødder var gået til de “evige gulerodsmarker”.

Kødet kunne deles med en gaffel, gud hvor var det godt.

Hvad skal du bruge? – 2 Pers.

  • 450g skært okse eller kalvekød (jeg brugte klump).
  • Pastinak
  • Bacon
  • Persille
  • Salt og Peber
  • 8dl hønsefond
  • (Kødsnor til at snørre dine fugle med)

Benløse fugle.

Kalvekødet var i to store “bøffer”. Jeg delte hver bøf i tre. De fik et ordentlig hak med kødhammeren, så de blev cirka en halv centimeter tykke.

Hver fugle fik en pind af bacon, hvor jeg havde fjernet sværen, en pind pastinak, lidt persille og godt med salt og peber. De blev rullet og snørret tæt.

Benløse fugle.

Før de skulle brunes i stegegryden vendte jeg dem hurtigt i mel. Til brune dem med brugte jeg selvfølgeligt rigtigt smør. Smørret må gerne tage lidt farve inden du begynder at brune dem af.

Når de er brunet af på alle sider, skal der tilsættes hønsefond. Igen, jeg er ikke for fin til ikke at snyde. Det blev den gode fra Irma og vand.

De skal stå og simre i cirka 40-45 minutter ved mellem til lav varme. Herefter tog jeg fuglene op og startede med at reducere fonden. Mange gange monterer jeg saucen med en klat smør, men det var slet ikke nødvendigt idag. Jeg gav den en lille klat kulør for at holde mormors traditioner i hævd.

Som tilbehør fik vi en rodfrugt mos og mine hjemmesyltede rødbeder. Mosen bestod primært af kartofler, men der sneg sig også et par jordskokker og en pastinak derned.

Benløse fugle.

Hvis du ikke ved hvordan man laver en god mos, så kommer hovedtrækkene her. Kog dine rodfrugter møre. Kog dem uden salt, da de ellers ikke koger så godt ude. Når de er møre skal de moses. De moses sammen med mælk (1 dl mælk til 500g rodfrugter), 100g smør, rigeligt salt, peber og gerne lidt friskrevet muskatnød. Smag til. Der er altid lidt variation i dem.

Jeg har tidligere haft gode erfaringer med at også rive en god slat parmesan i min mos. Prøv dig frem.

Benløse fugle.

Benløse fugle.

 

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Den gamle kok.
    17. januar 2014 at 13:57

    Herre ret for rigtige mænd. Lækkert Lækkert.
    Tak for en rigtig god site og flotte billeder der giver mundvand.
    Mvh. Den gamke kok.

    • Reply
      Thomas
      17. januar 2014 at 14:07

      Hej,
      Tusind tak 🙂
      Uha, en af de opskrifter, som jeg havde glemt, at jeg havde lavet. Den må snart på menuen igen.
      /Thomas

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.