Bagværk/ Kager/ Selvgjort er velgjort/ Sødt / desserter/ Ting til kaffen

Bedstefars skæg – En af de helt store barndomsfavoritter.

29. september 2013

Her midt på ugen kom jeg frem til, at det faktisk var noget tid siden at arbejdet sidst havde fået kage. Det måtte der gøres noget ved. Og hvem kan ikke lige bruge en fredagskage efter en lang arbejdsuge? Portionen jeg lavede var nok lidt større end man normalt lige kaster sig ud i, så jeg har lige modificeret størrelsen en smule, så den er lidt mere menneskelig. Denne opskrift passer til en

En af grundene til at jeg også gerne ville bage noget, var at jeg endeligt kunne tage min nye køkken maskine i brug. Vi havde fået en lidt mindre i bryllupsgave, men jeg ville gerne have en med skål, som kan håndtere 2kg mel, når man skal bage. Så vi skulle lige have sendt den anden tilbage til whiteaway, som heldigvis var rigtigt hurtige til at få ekspederet den nye ud til os. Opgaven med at blande dej og røre marengs var ganske overkommelig, men jeg tror den skal på sin første rigtige opgave i morgen, når jeg skal ælte dej til brød. Skal lige have fundet ud af hvilket jeg skal bage først. Der skal også nok komme nogle tanker omkring, hvorfor jeg valgte lige præcist denne køkkenmaskine frem for mange andre, da udvalget er ret stort.

Bedstefars skæg - En af de helt store barndomsfavoritter.

 

Bedstefars skæg er en af favoritterne fra barndommen. Min dagplejemor lavede den ofte, dog kom hun ikke helt så meget marengs på. Selv med et ordentlig lag, så havde jeg stadig en del i overskud, men det blev bare forvandlet til portionsstørrelse marengs, som blev brugt til små pavlovaer. Mon der ikke kommer et indlæg om denne dejlige dessert senere? Det er jo så nemt.

Hvad skal du bruge?

Kagedelen

  • 250g smør
  • 250g sukker
  • 7 æggeblommer
  • 3 dl mælk
  • 1 spiseskefuld bagepulver
  • 550g mel.

Topping (og marengs)

  • Marmelade – Jeg brugte en blandet en af slagsen med forskellige bær (hindbær, brombær, jordbær og ribs).
  • 7 æggehvider (du vil jo helst ikke smide noget ud, men mindre kan gøre det) Jeg brugte rå, men du kan godt springe på den pasteuriserede, hvis du måtte ønske det.
  • 350g sukker (50g pr æggehvide)
  • 2 teskefulde eddike (jeg brugte en hjemmelavet brombæreddike, men du kan også bruge hvidvinseddike, æblecidereddike, sherryvineddike eller lignende – sågar helt undlade den. Det gør din marengs lidt sej)

Bedstefars skæg - En af de helt store barndomsfavoritter.

Del æggene, blommerne fra hviderne. Smelt smørret ved lav varme. Kom mælken ved når det er smeltet. Kom det i en skål. Pisk og sukker ved. Kom herefter til sidst æggeblommerne ved. Pisk mere 🙂

Bland mel og bagepulver. Kom det ned til de våde varer. Pisk mere.

Fordel det i en form eller bradepande, der selvfølgeligt enten er godt smurt eller med bagepapir. Bag den et sted mellem 15 og 20 minutter ved 175 grader.

Bedstefars skæg - En af de helt store barndomsfavoritter.

I mellemtiden pisker du din marengs.

Start med at komme hviderne i en skål sammen med en knivspids salt ved og pisk igennem. Når det bliver fast kommer du sukkeret ved lidt af gangen. Når det er sådan RIGTIGT fast og du kan sætte toppe i det, faste toppe kommer du eddiken ved og pisker de sidste par minutter. Regn med at have pisket i minimum 6-8 minutter på nuværende tidspunkt – Hvis det er med maskine. Hvis det er i hånden, så skal du piske til din hånd er visnet (en to tre gange).

Bedstefars skæg - En af de helt store barndomsfavoritter.

 

Når kagen er begyndt at tage lidt farve skal den ud. Smør generøse mænger marmelade på og top det med marengs.

Bag den i yderligere 15-18 minutter. Men hold øje med den. Du vil ikke brænde din marengs på/af. Den skal tage let farve.

Nu er der vist kun tilbage at nyde.

Bedstefars skæg - En af de helt store barndomsfavoritter.

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.