Hovedret/ Hverdagshelt/ Selvgjort er velgjort/ Udenfor kategori

7 retter du kan lave på under 30 minutter – Perfekte til en travl hverdag.

20. november 2016

Jeg elsker Jamie Oliver. Altså på den der beundrende måde. Jeg elsker at han er nede på jorden og let læspende. Han laver mad som man kan forstå og gå til. Det synes jeg er inspirerende. Tjoh, nogle gange snyder han lidt med noget tvivlsomt halvfabrikata, men for det meste er det altså helt ok. Men en ting irriterer mig. Og det er når der er fokus på at det skal tage 30 minutter. For fint nok, jeg synes også det er godt at have nogle tricks i ærmet, så du kan lave god, solid og nærende mad i hverdagen uden at det skal tage timer. Det der irriterer mig er, at når der står at det tager 30 minutter at lave, så er det fra du starter med at snitte. For før det er grøntsagerne vaskede, vandet koger og panderne er varme. Så er det jo ikke svært at nå. Det er jo faktisk rigtigt mange ting som kan når at blive dårlige ved at blive tilberedt så lang tid.

Så det vil jeg gerne lave om på. Så jeg har lavet opskrifter, som tager 30 minutter fra du rejser dig fra sofaen og til du kan sætte dig ved bordet. Der er dog den lille disclaimer, at er dit hus 1200kvm og køkken og sofa i hver deres ende, kan det tage længere. På samme måde hvis dit komfur er meget langsomt eller du arbejder med et brændekomfur, så kan det tage længere tid. Men jeg har altså sådan et dødeligt komfur, som der var i vores lejlighed som hverken er hurtigt eller for den sags skyld godt. Så I er helt sikkert ikke meget værre stillede end mig.

Og sådan generelt om at komme hurtigt om ved maden i hverdagen uden at gå på kompromis med kvaliteten, men samtidig kunne nå det hele, så tænk over:

  1. Planlæg hvad du vil lave. Ikke at det skal være detailplanlagt antallet af gram krydderi osv, men planlæg ud fra hvad der tager længst tid at lave og start med det. Så start med at få vandet til pastaen op og koge og hjælp det måske på vej med kogende fra elkogekanden. Herudover, så kan jeg også se når jeg underviser, at nogle folk hakker og snitter ALT de skal bruge til hele retten før de så meget som starter panden op. Er du ny i køkkenet er det en god idé at have overblikket over hvad du skal bruge, men på den anden side, så tager det ekstra tid at snitte alt og så alligevel stå og vente med tingene steger og koger. Sørg for at få noget gjort klart og vent med det sidste til du har tiden til det.
  2. Gør det simpelt. Hvis du i forvejen har travlt, motivationen for at lave mad er lille og du er lidt træt, så bliver den nok ikke større af, at du slår et kæmpe brød op med alt for mange komponenter. Snig også gerne lidt rester fra grøntsagsskuffen eller lignende steder ind i retten.
  3. Brug dine rester fornuftigt. Det er faktisk ikke altid dumt at lave formeget aftenen før. For rester kan altså være ret smarte i hverdagen. Det var en af de ting, som jeg også gerne ville bevise i kogebogen, men nu skal det ikke være reklame for den. Men fx en rest kartoffelmos bliver på ingen tid til kartoffelsuppe. Hvis dit kød allerede er braiseret eller stegt, skal du ikke bruge tiden på det. Så er det bare at udnytte at du har brugt tiden på det en gang. Fx synes jeg et af de bedste eksempler i bogen er, hvordan en rest gullash kan trylles til en ret lækker chili con carne. Altså sådan en som man normalt bruger lang lang tid på at koge.
  4. Vælg dine produkter med omhu. Tilberedningstiden varierer jo meget på de forskellige udskæringer, men det er altid en fordel at bruge nogle af de små stykker af møre udskæringer som filet, inderlår, bov eller mørbrad. Mange gange er de også dyrere og smager af lidt mindre, men de er hurtige. Det samme med kylling, her er brystet hurtigere end lårene, men smager af lidt mindre. Tiden er som regel et kompromis med de store dybe smage, men hvis alternativet er dårlig fastfood, vil det altid være bedre. Fisk og skaldyr er som skabt til hverdagen. Kort tilberedning og stadig smagfuld.
  5. Direkte varme hele vejen. Hvis du kun har 30 minutter til du skal sidde klar ved bordet, så skal du prioritere at bruge pande mere end ovn. Det går hurtigere, da dit element får direkte varme. Dog kan det være en fordel at stege fx bøffen eller lignende færdigt i ovnen, så du har noget tid til at lave tilbehøret. Men det tager tid at varme ovnen op. Så hvis du kun bruger den, bliver du aldrig færdig.

Og hvad skal du så lave?

Kalv og couscous

Couscous med grønt og kalv

En ualmindelig nem ret, som kan varieres i det uendelige hvad angår både kød og grønt. Og det fedeste er, at det meste foregår i en gryde, så der er næsten ingen opvask.

Svinekotelet 1

Svinekoteletter med æbler og salvie

Denne ret passer perfekt til efteråret, hvor de danske æbler smager forrygende. Det er sådan lidt en opgraderet æbleflæsk. Sørg for at købe nogle gode tykke koteletter på ben, så de får lidt ekstra smag og ikke steger tørre.

Svin i hoisin

Svin i hoisin sauce.

Igen her er det måske ikke det vigtigste, at du bruger svin – Erstat det med kylling, kalv eller oksekød og du har stadig en mere end glimrende ret. Det fede er hoisinsaucen som smager umanerligt godt og så brugen af risnudler, som ingen tid tager at lave. Generelt, så kan man komme langt med 30 minutter i de asiatiske køkkener. Jeg har en del stirfrys på lager herinde. Kig efter dem.

moules-marinieres-1

Dampede muslinger.

Muslinger kan varieres i det uendelige. Prøv foreksempel at tilsætte en smule karry til denne opskrift. Glimrende. Det der tager længst tid, hvis du skal lave rigtigt mange er at sortere muslingerne. Men når det først er sket, så tager de ikke mere end et par minutter at tilberede.

Risotto med aerter 2

Risotto

Jeg kan se, at jeg har ikke mindre en 6 forskellige risottoer her på bloggen. Det er nok et tegn på at der er lidt af en favorit. Og man kan jo både gøre det så svært – OG nemt. Som man har lyst til. Risene skal have et sted mellem 15 og 20 minutter afhængig af hvilken type ris du bruger. Så det sætter også en hvis begrænsning i forhold til tiden det kan og bør tage. Tøm køleskabet ned i gryden. Her er det en ret meget nede på jorden version med ærter.

Processed with VSCOcam with s2 preset

Pastaretterne

Her får I lige linket til pastaretterne. For der er mange herinde. De fleste af dem er både simple i forhold til ingredienser og så smager de godt. Jeg vil alle dage have den helt ordinære spaghetti med kødsovs som livret. Og det er den version som ikke tager mere end 20 minutter at lave. Jeg ved godt der bliver set ned på den, men altså sådan er jeg bare. Billedet er den lidet populære Pasta Kålbonara, som mod forventning ikke blev den store kioskbasker. For mig er den dog lidt speciel, for cirka 3,5 time efter jeg havde spist den, så var jeg blevet far. Dog tror jeg ikke det havde meget at gøre med lige præcist den her ret. Her har jeg også klassikerne som arrabiata, carbonara, amatriciana, puttanesca og så en hulans masse knapt så kendte (og mere selvopfundne)

pizza-tripple-cheese

Pizza!

What – Det kan du jo ikke nå at lave på 30 minutter. Det er jo løgn i din mund, Thomas. Nej faktisk ikke. Det kan du godt nå. Der er jo selvfølgeligt brugt tricks, som ikke er rigtigt snyd. Det der kan spænde ben for dig her, er hvis din ovn er lidt langsommelig til at varme. Så kan det tage længere tid. Fyldet på pizzaen vælger du selv. Jeg gik her efter min favorit – Ost og bacon. Det er næsten ligemeget om det er pizza, pasta eller burger. Hvis der bare er ost og bacon, så går det hele.

Og en ting er jo de her opskrifter, som ikke kræver mere end 30 minutter fra start til slut. Der er faktisk mange flere på bloggen. Og hvis man så i stedet siger at 30 minutter – er det ultimativt maksimale, som du vil bruge aktivt i køkkenet, men det faktisk godt må tage længere tid, hvor det kan stå og passe sig selv, så er der nærmest uendelige muligheder. Jeg har over 500 opskrifter herinde og mit bedste bud er, at 80 procent af dem kræver ikke mere end 30 minutters aktivt arbejde. Jeg har altså heller ikke tid til at bruge så lang tid på bare en ret.

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.