Bagværk Dessert Selvgjort er velgjort

Små bærtærter – som også sagtens kan laves større.

En af de allerstørste fordele ved at være selvstændig, er at man er sin egen boss. Og med det også sagt at man kan diktere hvornår det er kagedag på kontoret. Ulempen ved at det er i et enkelmandsvirksomhed er, at man som regel selv laver eller køber den. Jeg prøver lidt at balancere det magtforhold, så vi også får andet end kage.

Faktisk var de her kager lidt af en stop spild af mad aktion. Jeg havde nemlig haft et par dage, hvor der blev skudt enormt mange fruity ting i studiet… øh… køkkenet. Og når der bliver taget mange billeder, så er der også meget mad – og mange rester. Jeg har nu fået lavet syltetøj, marmelade, henkogt, pocheret og hvad ved jeg ikke, til at vi kan holde os kørende til de kommer i sæson igen. Jeg har faktisk været en smule skuffet over mig selv, da jeg simpelthen ikke nåede at få noget sødt på glas i 2016. Og denne bergamottemarmelade kom også først i januar i år. Det frugt man kan købe nu, smager ikke af en dyt, så man bør købe frosne bær i det omfang det kan lade sig at gøre. De er nemlig høstet i sæsonen og frosset ned med det samme. Selvfølgelig er et frossent hindbær ikke så klædeligt som et frisk, så jeg måtte bide i det sure æble og købe friske bær – som er lige så dyre, som de smager af lidt. Jeg måtte også lige ytre på de sociale medier, at når man nu arbejder i det her fag og gerne vil inspirere folk til at spise det som er i sæson, så ender man oftest med at spise ting, som ikke er i sæson. Meget af det arbejde, som jeg laver, skal først bruges om flere måneder. Nogle gange er vi halve år foran. Og så er det faktisk lige så udfordrende at skulle skaffe friske varer. Jeg købte fx stenbiderrogn i september  og majskolber i januar.

Jeg kompenserede her for kedelige bær ved at komme ekstra meget creme i. Sådan er jeg så rummelig.

Men i hvert fald er der en opskrift på en knaldgod tærte her. Så bestemmer du også helt selv hvad der skal på den af bær eller frugt. Nogle (mig) vil hævde at hvis du kun kom jordbær på og måske smurte tærten med chokolade inden der kom creme i, så var vi meget tæt på den klassiske jordbærtærte. Jeg havde faktisk planlagt at lave to tærter med samme bund og bær, men bare på forskellig vis. Så den ene var her med creme og friske bær på toppen og den anden var bærrene bagt sammen med bunden og var efterfølgende toppet op med marengs, som blev brændt. Men jeg aner ikke hvor billederne til sidstnævnte blev af. Det nåede på instagram – Her – men det er også det sidste jeg så til det. Men den er også lige ud af landevejen. Brug samme dej, rul ud og kom i form. Fordel en masser bær i den og sigt en smule flormelis over. Bag til bærrene er møre og tærtebunden har taget farve. Pisk 2 æggehvider luftige og kom 100g sukker i løbende. Pisk til der ikke er flere krystaller tilbage. Kom på sprøjtepose og sæt toppe på tærterne. Brænd. Server. Det skal lige siges, at hvis man laver den her marengs, så holder den ikke helt lige så godt som den italienske version, så den skal helst laves nogenlunde før den skal spise og brændes med det samme. En italiensk holder sig bedre, men er noget mere besværlig at lave. Det er der en opskrift på HER sjovt nok.

Her er der tærtedej til en 24-25 cm tærteform – eller flere små. Mængden af creme passer også meget godt. Så er det bare at vælte på med fyld. Skulle du have ekstra tærtedej, kan du bare fryse den ned og tage den op når den står på tærte igen. Alternativt bager du den med i ovnen, rullet fladt og bruger som crumble til desserter. Det er en ret nem dessert, hvis du har lidt crumble dej med pocherede pærer, lidt is og chokoladesauce. 

Små bærtærter - som også sagtens kan laves større.
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
Mørdej
  • 200g hvedemel
  • 125g smør
  • 50g flormelis
  • 1 æg
Creme
  • 1 æggeblomme
  • 15g maizena
  • 1 spsk sukker
  • 0,5 vaniljestang
  • 2dl mælk
  • 2dl piskefløde
Herudover
  • 2 spsk flormelis
  • Diverse bær - og ret mange af dem. Her brugte jeg brombær, hindbær, jordbær og ribs.
Instructions
Mørdej
  1. Arbejd smørret ind i melet til det har en sandet konsistens. Tilsæt flormelis og saml dejen med ægget. Sørg for at ikke ælte den for meget, blot samle, da det ellers kan aktivere glutenet i melet og give en lidt for elastisk dej, som også trækker sig sammen under bagning.
  2. Film dejen og sæt på køl i en halv time.
  3. Rul dejen tyndt og kom i tærteforme.
  4. Bag tærterne ved 180 grader i 12-14 minutter. De skal tage en smule farve, men ikke for meget.
  5. Hvis du gerne vil have flotte kanter i toppen af tærten, kan du raspe toppen med et fint rivejern. Et trick jeg så i et kageprogram, som i bund og grund ikke er til for andet end at please dit øje. Men du kan.
  6. Lad bundene køle. (og smør dem eventuelt med smeltet chokolade)
Creme
  1. Rør æggeblomme, maizena, sukker og vaniljekorn sammen.
  2. Bring mælken i kog og pisk den ned i æggemassen.
  3. Bring forsigt massen i kog under konstant piskning. Når den er tyknet, kommes den i en skål og dækkes med film helt nede på cremen, så den ikke sætter skind. Lad den køle på køl.
  4. Pisk fløden. Pisk den kolde cremen op og vend fløden heri.
  5. Kom cremen i tærtebundene og top med masser af bær.
  6. Slut af med en gang flormelis for syns skyld (og for at camuflere, at bærrene ikke smager af så meget).

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Rate this recipe: