Salte æbleskiver med stenbiderrogn og røgeost.

Vi har vel alle været et sted i vores liv, hvor vi har set bogen “Mad i æbleskivepande”, revet den ned fra hylden og efterfølgende gået ind og købt en æbleskivepande for at teste alle opskrifterne. Ok, det er der ingen der har. Måske har nogen gjort de første par ting, men efterfølgende bare glemt at bruge panden. Eller så er den købt i et eller andet syretrip, hvor man i hvert fald havde tænkt sig at forsørge hele familien med æbleskiver hele julen. Hvorefter man så igen ikke har fået den brugt. Jeg vil ikke gætte på flere scenarier, men jeg tror ret mange har en æbleskivepande og ret mange bruger den ikke særligt ofte. Det her kunne være muligheden for at få den i gang.

Jeg købte også æbleskivepanden sidste år. godtnok bare på et loppemarked og kun til den urimelige pris af 8 kroner. Ikke desto mindre havde jeg stadig masser af ambitioner med den til jul – Og fik den cirka brugt 0 gange. Nu tager jeg revanche. Allerede i 2015 begyndte jeg at tænke på æbleskiverne ret meget. For der var jeg med i en sæson af Masterchef jul og jeg havde aldrig lavet æbleskiver før. For mig er det ret ensbetydende med jul, så jeg gik bare og ventede på at skulle lave æbleskiver og ligeledes sendes hjem på manglende erfaring. Men det kom ikke. Og jeg lovede mig selv højt og helligt at der skulle rodes bod på den æbleskive-mødom. Jeg overvejede det allerede til nytår, hvor der skulle laves denne æbleskive, som skulle toppes med rørt tatar, syltet fennikel og syrnet fløde. Det nåede jeg ikke. Men det var også fordi min partner in crime mente at det ville være alt for meget som Noma i 2004. Så vi endte med at lave noget helt totalt unavngivet. Ja, Noma 2004 havde så nok også været ok.

For lige at runde det med mødommen af, så gik det faktisk ret godt og var noget nemmere end jeg lige regnede med. Så hvis du står i samme situation, så frygt ikke. Hvis du ikke har en æbleskivepande, så kan du også bare vælge at enten springe ud og købe med en med det samme… Eller den lidt kedeligere version, steger dem på en almindelig pande. Så får du bare blinis i stedet. Det er også helt ok ok ok.

Når der kommer stenbiderrogn, så ved man også at foråret er på vej. De er normalt i sæson fra cirka februar til april, men man kan også få dem op til og efter. Der er de bare noget dyrere, da der ikke er så meget af dem. Men faktisk de andre år, så har de været billigere end de er nu. De koster cirka 100-125kr pr. 100 gram, de steder jeg har set dem. Jeg har handlet i inco, hvor der altså kan spares lidt. Dog er portionerne normalt større – Så jeg skal desværre trækkes med stenbiderrogn lidt endnu. Du kan spare lidt ved selv at rense dem, da de normalt er billigere i den urensede version. Og det er cirka så nemt som at klø sig selv i nakken. Kom buksen (det er den pose rognene ligger i) i en skål med koldt vand, pisk med et piskeris indtil rognene er “rene”. Sigt vandet fra og smag dem til med salt. Du er good to go nu, da alle hinderne gerne skulle sidde i piskeriset.

I portionen har du til 15-16 æbleskiver. Og beregn 2-3 stykker pr mand som snack / forret. Jeg vil tro at æbleskiverne også sagtens kan fryses som den almindelige slags. Så er det bare at fryse dem ned og så de er klar til en dag den lille lækre sult melder sig. Udenfor stenbiderrognssæsonen kan du bruge rejer eller røget laks til at toppe med. Ægte kaviar er også en mulighed om end den er lidt dyrere. Og så er der den rørte tatar. Mulighederne er mange. Bryder du dig ikke om røgeost, kan du også bare køre rent creme fraiche, men husk, lige til det her må den ikke blive fedtfattig. 38% jatak.

Salte æbleskiver med stenbiderrogn og røgeost.

Thomas
5 fra 2 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 15 æbleskiver

Ingredienser
  

  • 2 æg
  • 200 g sødmælk
  • 100 g boghvedemel
  • 75 g hvedemel
  • 0,5 tsk bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • Peber
  • 50 g smør

Røgeostcreme

  • 3 spsk creme fraiche
  • 2 spsk røgeost
  • 1 spsk citronsaft
  • Salt og peber

Herudover

  • 150 g stenbiderrogn renset og saltet
  • 2 spsk finthakket purløg

Sådan gør du
 

  • æggene deles. Hviderne piskes stive med en smule salt.
  • Blommerne piskes sammen med mælk, salt og peber. Hvedemel, boghvedemel og bagepulver sigtes i. Røres godt rundt til der ikke er flere klumper i.
  • Fold forsigtigt de piskede æggehvider i. Lad dejen trække 5 minutter.
  • Smelt smørret.
  • Varm æbleskivepanden godt op og kom lidt smeltet smør i alle huller.
  • Fyld panden op med dej, så den er cirka 4/5 fyldt. Der skal være plads til de vokser en smule.
  • Når de har taget lidt farve og sat sig vendes de med strikke eller spisepinde. Vend dem først 50% og suppler op med mere dej. Vend den helt op. (husk - øvelse gør mester).
  • Tag dem af varmen og lad dem køle en lille smule.

Røgeostcreme

  • Rør alle ingredienserne til røgeostcremen sammen (røgeost, creme fraiche, salt, peber og smag til med citronsaft og skal).
  • Kom i en sprøjtepose, så den er nemmere at håndtere.

Samling

  • Lav et kryds i æbleskiverne og sprøjt godt med røgeostcreme heri. Top med stenbiderrogn, finthakket purløg og dild.
  • Spis nogenlunde med det samme.

Join the Conversation

  1. 5 stars
    Hey Thomas?

    Det ser latterligt godt ud det der! Især for en stenbiderrogns-elskende-person som mig.

  2. 5 stars
    Fantastisk smukke billeder.

  3. Anne Nielsen says:

    Der står ned i fremgangsmåde at der skal blandes bagepulver i, men hvor meget? Da det er udeladt i ingredienslisten

    1. Cirka en halv teske er nok. Det må jeg lige få klaret. Tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close