Fisk og skaldyr/ Forret/ Selvgjort er velgjort/ Slowfood/ Weekendmad

Rimmet torsk med æble og kål

10. september 2016

SPONSERET INDHOLD

Her i forsommeren talte jeg med de gode folk fra Jacobsen om at vi skulle lave noget sammen. Det tog lidt tid at få arrangementet på benene. Men nu er vi klar. Ret skal være ret, og det er faktisk et af de samarbejder, som man godt kan lide. For jeg har fået helt frie hænder til at lave det jeg har lyst til. Og dog – Der skulle både være mad og der skulle være Jacobsen øl repræsenteret. Men det går vist stadig under betegnelsen “ret frie rammer”.

Jeg er kommet frem til, at jeg gerne vil lave en treretters menu, hvor der selvfølgelig drikkes øl til. Her får du forretten og jeg har allerede en hovedret i støbeskeen. Om vi slutter dessert eller med ost, det synes jeg I skal bestemme. Men lad os lige komme så langt først.

Her i forrets regi starter vi ud med en rimmet torsk, som lige har fået lidt ekstra sol på ryggen med en brænder, for at give den lidt brændte kontrast, så gør sig så godt til kål. Den fik selskab af lidt grøn mayonnaise lave på kørvel, lidt små kålskud som var vendt i en øl, senneps, vinaigrette ting. På den anden side fik den besøg af et granny smith og citronverbena. I sin enkelthed det. Det gode er, at hvis du vil imponere gæster med den her ret, så er det sådan en, hvor du kan lave langt det meste i god tid og så til allersidst, på allermest imponerende vis lige vælte det sammen. Jeg har tidligere rimmet fisk, hvor det har fået alt mulig smag sammen med salt og sukker, men jeg syntes egentlig denne fortjente at stå alene. Ellers ville der være for mange smage, som pludseligt gik ind og rodede rundt. Hvis du ikke vil bøvle med at lave en grøn mayonnaise, kan du alternativt blot blende noget kørvel i en mayonnaise.

Retten blev faktisk til efter at jeg havde delt en øl med Karen og så brainstormede vi på hvad der ville være godt at spise til den. Det skal siges at jeg til tider har lidt aparte smagsløg, men jeg er altså ret sikker på at det her er et hit. Saaz blonde er en belgisk type ale. Jeg synes den er ret elegant, ikke få humlet og perfekt til måske også fed fisk, som laks og lignende. Jeg vil tro, at det er sådan en øl, at de fleste kan lide – Uden at det på nogen måde skal lyde som noget negativt.

Rimmet torsk med æble og kålRimmet torsk med æble og kål

Rimmet torsk med æble og kål

Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 portioner
Forfatter: Thomas

Ingredienser

Torsk

  • 600 g torskefilet - Gerne loin - som har været frosset.
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk salt

Kål

  • Små kålskud af fx sortkål hjertet af spidskål og de små yderblade fra blomkål og broccoli.
  • 1 tsk grov sennep
  • 0,5 dl øl - Her Saaz Blonde
  • 15 g smør

Grøn mayo

  • 1,5 grøn olie lavet på kørvel ca 2 dl olie drønes rundt med 60g kørvel, trækker og sigtes.
  • 1 æggeblomme
  • 0,5 tsk dijon sennep
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk citronsaft fra citronen nedenfor

Herudover

  • 2 stk granny smith
  • 1 citron
  • isterninger
  • citronverbena

Sådan gør du

Dagen før

  • Alle eventuelle ben fra torsken fjernes. Den soigneres en smule.
  • Kom den i en brandepande og drys med sukker og salt. Film og sæt på køl.

På dagen

  • Torsken tages fra køl og overskydende salt/sukker skylles væk med koldt vand.
  • Fine brede stykker skæres.
  • Brænd med creme brulee brænder til den tager farve. Alternativt kan den også lige kysse en brændvarm tør pande. Sæt til side.

Mayonnaise

  • Pisk æggeblommen luftig med salt, citronsaft og sennep.
  • Tilsæt den grønne olie, lidt efter lidt mens du pisker. Jo mere olie, desto tykkere bliver den. Fortsæt til konsistensen er god.
  • Smag til med salt, peber og lidt syre.

Kål og æbler

  • Kør æblerne til spiraler på en spiralizer - Eller skær dem tyndt med en kniv eller mandolin. Kom dem i isvand med citronsaft i, så de ikke oxiderer. Lad dem stå og sprøde op.
  • I en gryde varmes øl og sennep op. Pisk smørret i den varme væske. Sluk.
  • Vend kålen heri. Ikke længere end den bliver coatet og får lidt varme. De må stadig gerne være lidt sprøde.

Anret

  • Pensel lidt grøn mayonnaise på tallerknen. Eller sæt dutter.
  • Placer torsken herpå. Krøl lidt æbler op på den ene side og top dem med citronverbena.
  • På den anden side kommes forsigtigt den lune kål.
  • Server med det samme - Selvfølgelig med en Saaz Blonde på siden.
Prøvet denne opskrift?Mention @Madetmere eller tag #madetmere!

Rimmet torsk med æble og kål

Blot for god ordens skyld skal det igen nævnes, at indlægget er udgivet i samarbejde med Jacobsen. Jeg har fået frie hænder til at forkæle jer med en kombination af øl og mad. Dette er resultatet af det. Velbekomme.

Hold dig opdateret.

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Stinna
    10. september 2016 at 20:31

    Hej Thomas.
    Tak for endnu en spændende opskrift og flottere og flottere billeder (det betyder verden!)
    Først vil jeg spørge, hvor får man kålskud eller baby-kål?
    Og som svar på dessert/oste spørgsmålet vil jeg citere en online post jeg så for nyligt. ” Cheese only counts as dessert, when it has -cake in The end of it…”
    Desuden går en rigtig mørk øl godt i spænd med det karameliserede og søde

    • Reply
      Thomas
      10. september 2016 at 23:03

      Nu ville det jo være trælst at røbe for meget, men jeg har tænkt noget porter med chokolade, rugbrød og brombær.
      Kålskudene er bare sådan lidt et opsamlingsheat fra det inderste på en stok palmekål, de små på siden af broccoli og blomkål og hjertet af et spidskål. Man kan også bruge rosenkål. Det skal bare ikke være for stort og groft.

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.