Rabarbermarmelade med stjerneanis – Og marmelade tips.

Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at jeg er ret vild med at lave min egen marmelade. Jeg synes simpelthen det smager så meget bedre end det gennemsnitlige, som du kan købe. Og så føles det jo generelt bare dejligt at spise noget, som man selv har lavet.

Faktisk har jeg også tit brugt marmeladekogningen til at stoppe madspildet. Man kan næsten altid få brugt en gammel frugt af en eller anden art i en marmelade. Har man ikke nok frugter til en kogning, så kom dem i fryseren. Fx æbler som selvmorslystne bliver altid skrællet og får fjernet kernehuset og så i fryseren. Så er der altid til lige at koge en hurtig gang æblemos til en gammeldags æblekage eller en gang æblesmør.

I mange opskrifter, så bruger de meget sukker. Nogle gange mellem halvdelen til 2/3 dele af frugtens vægt i sukker. Jeg er kommet frem til at jeg måske bedre kan lide at spare lidt på sukkeret, da jeg synes at det bringer smagen af frugt mere frem. Igen, det handler jo også om hvilken frugt man lige har ved hånden og hvordan man godt kan lide sin marmelade. Sukkeret er jo også med til at forlænge holdbarheden, hvilket det handler om i syltningen, men jeg synes absolut det er til at leve med og har synes stadig at de har en god lang levetid, hvis man har lidt omtanke omkring brugen af denne marmelade. Sidst i indlægget kommer der sådan lidt blandede tips, til hvis du vil kaste dig ud i dit eget marmeladekogeri. Jeg kan kun anbefale det, for det er noget så givende på en hippie agtig måde. Gør det for fanden.

Nu til denne marmelade. Jeg kan egentlig godt lide at give mine marmelader et twist. Særligt med krydderier eller krydderurter. Fx er pære og estragon et skide godt mix. Jordbær, vanilie og mynte. Æbler og timian. Eller måske lave en fennikelmarmelade. Det lyder funky, men fungerer rigtigt godt sammen med ost og skinke. Ser man det. Og så er der jo alle lakridsnoterne. Fennikel, Stjerneanis eller bare plain lakridsrod. Det går godt sammen med det meste. Det samme med vanilje.

Efter at have lavet rabarber tærte, så havde jeg 4 stængler i overskud af nogle særdeles dejlige danske rabarber. Da jeg ikke rigtigt havde flere ting planlagt med dem, skulle de i marmeladegryden. Jeg havde også 100g frosne ribs, som der ikke lige var planer med. De gjorde nu egentlig ikke det store for smagen – Måske lidt farve, men så var det også det. De kan sagtens undlades. For at peppe smagen lidt op, så kom der lidt fintrevet citronskal, stjerneanis og vanilje i. Resultatet blev meget hen af et “kongen af Danmark” bolche. Dog lidt mere nedtonet.

Hvad skal du bruge?

  • 350g rabarber
  • 100g ribs
  • 150g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 5 stjerneanis
  • skal og saft fra 1 øko citron

Skær toppen af dine rabarber og snit dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med en flækket vaniljestang og dine ribs. Kom vand ved, så det lige dækker bunden og ikke brænder fast. Cirka en deciliters penge. Kog frugten under låg til den er kogt ud. Det tager 10-15 minutter med rabarber. Suppler herefter op med sukker, citron saft og skal og stjerneanis. Herefter boblede det endnu 20 minutter ved lav varme – Eller til den havde den ønskede konsistens. Du kan spare lidt af kogetiden, hvis du enten bruger syltesukker eller melatin til at stive den med. Så er den faktisk klar. På glas med den. Men læs lige marmeladetipsne først. For du har brug for flere guldkorn, hvis det er din første gang som marmeladekoger.

Rabarbermarmelade med stjerneanis - Og marmelade tips.Marmeladetips:

  1. Smag og føl dig frem – Det lyder simpelt – Det er det også. Men der kan være stor forskel på to æbler. Der er stor forskel på de første og de sidste rabarber i forhold til hvor meget sukker du skal bruge.
  2. Konsistens. Du kan vælge at bruge melatin eller andre geleringsmidler til at sætte din marmelade. Hvor tyk den skal være er også en smagssag. Alternativ kan du blot koge den lidt længere. Vær altid lidt opmærksom på det og prøv dig frem. Du kan ikke se hvormeget en marmelade vil sætte sig før den er kølet. Det har både resulteret i marmelade som mindede mere om tyk frugtsaft end marmelade. Jeg har også lavet æblehoppebolde en enkelt gang. Hav skeer til at ligge i fryseren. Kom en lille klat marmelade på skeen. Den vil nu blive kølet hurtigt og du kan se hvordan det endelige resultat vil blive.
  3. Konservering. Jeg bruger altid Atamon til at skylle mine glas. Der er nogle allergener i Atamon, så enkelte kan have problemer med at tåle dette. Det er nok en smagssag, men alternativt kan du også skylle dine glas i den billige vodka, da dette også dræber bakterier. Generelt er sukkeret også med til at konservere frugten, men hvis det kommer på “beskidte” glas, så er bakterievæksten også meget hurtigere. Men jeg bruger i øjeblikket er at sætte mine glas i håndvasken og låg+gummi dimser i en skål. Hælde meget lidt atamon i glasset og fylde det med kogende vand – Det samme med skålen. Vent med at tømme glassene for vand før de skal have en marmelade påfyldning. I tilfælde af at jeg får lavet en kæmpe portion marmelade, kommer jeg også en smule atamon i marmeladen. I ovenstående tilfælde gjorde jeg dog ikke. Dette skal du dog først gøre efter den er stoppet med at koge, da atamonen ellers vil miste virkningen.
  4. Påfyldning. Laver du marmelade eller syltetøj, så skal du lukke glasset med det samme. Dette skaber et undertryk i glasset. Det skal også i glasset lige efter det er stoppet med at koge. Lad være med at åbne glasset før du har tænkt dig at spise af det. Laver du gele, skal du vente med at lukke til før det er kølet.
  5. Opbevaring. Mørkt og køligt. Det er faktisk en rigtig god idé at bruge små glas, så jeg hurtigere når igennem det. I stedet for et større, som kan stå og blive dårligt – Selvom holdbarheden er lang.
  6. Learning by doing. Skold altid et ekstra glas, for lige pludseligt har man noget marmelade i overskud og ikke flere glas. Det er nemmere at gøre på forhånd end pludseligt skulle til at skolde.
  7. Holdbarhed. Der er jo mange forskellige indikatorer for hvornår din marmelade er blevet dårlig. Den nok mest fremtrædende er skimmel. Kommer der bare det mindste skimmel på din marmelade, skal den kasseres. Det samme hvis den begynder at smage gæret. Det er ikke godt. Men du kan sagtens forvente en lang holdbarhed, hvis du har været omhyggelig med at skolde glassene, opbevarer dem mørkt og ikke åbner dem i tide og utide.
  8. Hjælp, bliver den snart for gammel? Du kan altid, hvis du er i tvivl om den kan holde sig længere, skynde dig at lave hindbærsnitter – eller hvilken marmelade du nu har på lager. I noget mørdej og slut af med noget glasur. Ok, det sidste råd er vist mest til hvis du har lyst til hindbærsnitter.

Efter jeg havde skrevet mine erfaringer omkring marmelade ned, så fandt jeg denne liste med tips og tricks til syltning. Det er altså ganske fornuftig læsning.

TIL SYLTEGRYDERNE:

Rabarbermarmelade med stjerneanis - Og marmelade tips.Rabarbermarmelade med stjerneanis - Og marmelade tips.

Join the Conversation

  1. Jeg burde nu også lave noget mere hjemmelavet marmelade, men jeg får det bare ikke rigtig gjort..

    Du skal prøve at lave kompot/marmelade på gode søde pærer og rosmarin til efteråret! Det er knaldgodt til ost.

    1. Bare vent til alle dine grønne projekter giver så meget afkast, at du pludseligt må til at lave chilimarmelade. Der kan ikke gå lang tid.

      Den variant skal jeg helt sikkert prøve.

      Thomas

  2. Marmelade f.eks. rabarber/jordbær eller andre mix (af hvad der nu skulle bruges) er også rigtig godt som fyld i en roulade. Det er hurtigt at bage en roulade, hvis man pludselig får uventede gæster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close