Lækre, enkle Chiaboller.

Nu kommer der et udsagn, som jeg faktisk ikke havde regnet med skulle komme fra mig. Nogensinde! Men jeg er faktisk blevet temmelig glad for chiafrø. Der skal så i samme ombæring lige undskyldes til jer, som sidder med hjertet oppe i halsen og tænker “Sagde han virkeligt det?”. For ja, men de fleste bruger chiafrø til at lave en ækel “grød”, som i mine øjne er lidt for sund og minder lidt for meget om frø æg til mig. Men i bagværk synes jeg at det har en helt fantastisk effekt. Hvad de præcist gør, kan jeg ikke helt præcist sige, men det er godt.

Jeg har lavet denne opskrift i både en koldhævet og hurtig version. Jeg synes du får mest smag og bolle for pengene, hvis du har tiden til at sætte den i køleskabet. Du får også en ualmindelig dejlig krumme af det. På den anden side så er den anden hurtigere. Den her, som er afbilledet, er den hurtige version. De bliver en smule luftigere end de andre og hullerne i bollerne er mindre. Jeg har brugt Meyers fintsigtede ølandshvede til disse boller. Jeg har meget længe været tilhænger af Skærtoft Mølles Ølandshvede og Manitoba. På papiret er de to slags ølandshvede det samme. Jeg mener der er cirka lige meget protein i begge, som er det jeg oftest kigger efter først, når jeg vælger mel. Men skærtofts virker en smule grovere. Jeg tror det er møllet på en anden måde end Meyers, som er helt hvidt. Begge dele er økologiske. Det har lidt hver deres egen bageevne. Så jeg tror at jeg ville vælge skærtoft, hvis jeg laver den hurtige, da jeg synes deres mel (dejen af den) smager bedre og af mere. Så når dejen ikke har så lang tid til at udvikle sig, så får den boost af den store smag. Prøv at stikke næsen ned i maskinen og duft. Duften af deres mel, som bliver rørt er usammenlignelig. Men hvis jeg havde tiden til den kunne udvikle sig, ville jeg gå med Meyers. Og så igen. Her er vi ude i minimale petitesser. Her taler vi om at hvis vi står en situation, hvor du har begge ved hånden. Har du kun den ene, så bruger du bare den og er stadig glad. Prisen på begge typer mel er stadig så høj, at en eller to kroners prisforskel ikke betyder det store på et kilo. Meyers koster 25 kroner og har jeg fundet i fakta. Skærtoft Mølles er nemmere at få fat i, da de fåes i de fleste Føtex, Bilka, Irma og måske også andre af Coops butikker. Skal du vælge med hjertet, vælger du Skærtoft Mølle uden at blinke. Det er små passionerede fagfolk, som gør en forskel. Meyers er en kapitalfond. Støtter du ikke folk som Skærtoft idag, så har du ikke valget i morgen.

Og ovenpå på den lidt elitære snak om du skal bruge den ene supermel eller den anden. Så gør godt forskel en forskel. Det kan både smages og ses. Så lad være med at købe den for billigt. Er den på tilbud til 3kr for 2kg, så er det ingenlunde samme kvalitet, som du ender op med. Pas også på med at købe mel, som er ved at løbe på dato. Jo ældre end mel bliver, desto mere smag og bageevne har det mistet. Mel skal helst være så frisk som muligt. Og det svinger hvor meget mel du skal bruge i en opskrift, så kig på hvordan dejen ser ud og brug angivne mængder som en vejledning. En “gammel” mel opfører sig på en måde. En mel som har lidt protein kan binde mindre vand og er mindre elastisk. Lad altid være din dej være lige til det vådeste og ælt den længe. Det får du meget bedre brød ud af. Det holder sig også bedre, da det ikke så hurtigt bliver tørt. Du kan altid tage den meget våde dej og vende i lidt mel, når den skal stikkes ud eller arbejdes med. Så får du et fugtigt indre, som er til at arbejde med stadigvæk.

Koldhævet vs normal hævning. Forskel i opskrift. Faktisk er der ikke mere end cirka 20 gram gær til forskel. Da det ikke er nødvendigt at den koldhævede skal udvikle sig så hurtigt. Pas også på med at bruge formeget gær i dine opskrifter. Jeg har set flere opskrifter på fx fødselsdagsboller, hvor man bruger op imod 50g gær til 300 mel. Så får du en ufattelig ram smag af gær i dit bagværk. Jeg bruger aldrig mere end maks 20-25 gær. Så får den bare lov til at stå lidt længere og udvikle sig. Til den koldhævede dej bruger du helt koldt vand, til den normalt hævede kan du sagtens bruge lunkent. Ikke varmt, lunkent vand.

Du får cirka 15-16 gode boller af den her omgang. Du kan også vælge at lave halvdelen til et brød. Eller det hele. Under alle omstændigheder, så skal du være opmærksom på bagetiden. Mine fik cirka et kvarter. Men kig på dem. De skal have taget en smule farve under og lyde hule når du banker dem under bunden. Så er de færdige. chia-boller

Lækre, enkle Chiaboller.

Thomas
5 fra 2 stemmer
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 15 boller

Ingredienser
  

  • 5 eller 25 gram gær afhængig om det er kold eller normalt hævet.
  • 6 dl vand
  • 3 dl NEUTRAL yoghurt
  • 1 kg ølandshvedemel fint sigtet + plus en smule når bollerne skal
  • 5 spsk chiafrø
  • 2 tsk salt

Sådan gør du
 

  • Gæren opløses i vandet og yoghurten kommes ved.
  • Tilsæt mel og chiafrø og ælt til den slipper siderne og er blevet elastisk. Forvent at det tager cirka 10 minutter, når du ælter på maskine.
  • Kom salt ved og ælt til det er arbejdet ind i dejen.
  • Afhængig af hvordan du vil hæve dejen, lader du den enten stå på bordet eller kommer den på køl. På bordet skal den stå i en time til halvanden til den er hævet op i dobbelt størrelse. På køl skal den have mindst 12 timer.
  • Når dejen er hævet kommes den ud på et meldrysset bord. Stik bollerne ud og sæt dem en bageplade. Lad bollerne efterhæve et kvarters tid før de bages cirka 15 minutter ved 250 grader i en forvarm ovn.


chia-boller-1

Join the Conversation

  1. Hej Thomas, fed blog! Ser du har en fugtighedsproscent på ca 60 i dine chiaboller. Har du prøvet at bare dem med en højere fugtighedsprocent på 70/75? Og hævet på ca. 5 g gær natten over eller kun hævet på surdej over en eftermiddag?

    1. Tak 🙂
      Jeg vil sige at fugtigheden er væsentlig højere, da den yoghurt er temmelig tynd.

      Jeg har taget livet af min surdej og har ikke fået mig taget sammen til at sætte en ny over. Det er gået lidt stærkt her efter jul.

      Thomas

      1. Det ser også ud som om fugtigheden er højere ? Forsæt det gode arbejde ?

  2. Der er stadig fine skal- og kimdele i melet fra Skærtoft. Derfor ser det anderledes ud end Meyers mel, som du beskriver som helt hvidt – så er alt det gode sigtet fra!

  3. Hej
    Kan jeg bruge A 38 istedet for yoghurt ?
    Hilsen Bente

  4. Glemte lige at spørge om jeg kan bruge økologisk hvedemel istedet for ølandshvedemel ?
    Hilsen Bente

    1. Det kan du sagtens – I begge tilfælde. Du kan bruge de surmælksprodukter, som du måtte have i køleren. Også kernemælk.
      Jeg bruger det til at rydde op i køleskabet.

      Du kan sagtens variere melet. Der er jo lidt forskel fra mel til mel, så bare hold lidt igen med melet til at starte med, så du kan se om konsistensen er som den skal være.

      Thomas

  5. De er super gode.. også på alm hvedemel og grahamsmel

  6. Til os der aldrig bager og ved ingenting om det, så skriver du godt nok at de 5 vs. 25 g gær afhænger af, om det er koldt hævet eller normal. Men ikke hvad der er til hvad. Er det rigtig gættet at de 5 g er til kold hævet?

  7. Hejsa. Kan brødet hævet i køleskabet for lang tid? Altså, hv ad er Maks tid det kan stå på køl?

  8. 5 stars
    Super lækre Chia boller, nemme at lave, fantastisk smag. Havde ikke ølandshvede, så jeg brugte Manitoba, grau d’or 000 og lidt alm. hvedemel og tilføjede lidt bageenzym. I stedet for ymer brugte jeg kærnemælk. Bliver helt sikkert en favorit her i huset.

    1. Og jeg plejer nogle gange også at bruge 25ish procent fuldkornsmel. Så er det stadig lækkert og let.

  9. Marianne says:

    5 stars
    Super lækre boller , prøvet både med 5 g og 25 g gær.
    De er forøvrigt begge rigtig dejlige når man tager dem fra fryseren og lader dem tø op stille og roligt natten over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close