Koldhævet grydebrød

Altså, det bliver ikke meget nemmere end det her at bage selv. Der skal ikke æltes og bakses med dejen. Faktisk er hele humlen, at der IKKE skal gøres meget andet end at blot røre den sammen, hæve og folde, hæve og bage. Jeg kom til at tænke på, at det var en god idé at dele denne opskrift, for kunne se, at et del som deltager i konkurrencen om røremaskinen fra Kenwood ville lave dette brød. Men hey, du kan sagtens lave det selvom at du ikke vinder maskinen. Og ja, hvis du ikke har deltaget endnu, så vil jeg anbefale dig at gøre det, hvis du gerne vil have en ekstra julegave under træet i år.

Jeg valgte at bage mit brød med manitoba mel, hvilket er meget proteinholdigt, hvilket også er med til at give en rigtig saftig og dejlig krumme i brødet. Det er mit favoritmel i øjeblikket – Hvis man altså kan have en melfavorit. Hvis du bruger grovere mel til denne, så vær opmærksom på at mængderne kan variere en smule. Dejen må ikke være for tør.Koldhævet grydebrød

Koldhævet grydebrød

Thomas
4 fra 2 stemmer

Ingredienser
  

  • 925 g hvedemel - Her Manitoba.
  • 7,5 dl vand
  • 3 tsk salt
  • 5-7 g gær

Sådan gør du
 

Dag 1

  • Rør gæren ud i vandet. Bland mel og salt sammen. Rør melet i vandet. Det er helt fint blot at bruge en træske til at samle dejen. Den skal bare være nogenlunde ensartet. Den skal ikke æltes. Dæk dejen med husholdningsfilm og kom den på køl.

Dag 2

  • Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den indover sig selv et par gange. Læg et viskestykke over og lad den hæve en time eller to. Vær opmærksom på at den altså ikke hæver lige så hurtigt som en gærspækket dej.
  • Varm ovnen op til 250grader og sæt en støbejernsgryde ind i den. Lad den varme rigtigt godt igennem. Minimum 20 minutter. Sørg for at din gryde kan håndtere varmen.
  • Kom dejen i den varme gryde og læg låg på og bag i 30 minutter. Kom IKKE olie i bunden af gryden. Det vil få dejen til at brænde fast. Been there - Done that. Efter 30 minutter tages låget af og der skrues ned til 225 grader. Bag brødet et kvarter uden låg. Er du i tvivl om det er færdigt, kan du bruge et stegetermometer og måle temperaturen. Den skal være 96 grader.
  • Vend brødet ud - Lad det køle en halv time på en rist før du skærer i det. Hvis den ikke vil slippe gryden med det samme, så lad den stå ti minutter, så plejer dampen ofte at løsne brødet.

Koldhævet grydebrød

Join the Conversation

  1. Ser dejligt nemt og lækkert ud! Kan man mon bage det (og/eller andre brød) i en römertopf…? Udfordringen er hermed givet! 😉

    1. Hej Kirstine,
      Det er jeg ret sikker på at du sagtens kan. Jeg har også lavet det i et lerfad med låg en gang, så ikke noget problem.

      Thomas

      1. Det kan du sagtens, husk dog at lægge römertopfen i vand før du udsætter den for så høj varme 🙂

  2. Jeg bager min i römertopf, det går fint ! Og Thomas spring bare sidste gang hævning over! Jeg rører det sammen, lader det hæve natten over, hælder det direkte over i den glohede Römertopf , og vupti, brød på vej!

  3. Tak for tips, Thomas og Jette! Det vil jeg prøve 🙂

  4. Jette Olsen says:

    Supernemt brød, bager det flere gange ugentlig. Har fundet et forhold mellem grovere meltyper og hvedemel, som er perfekt. Jeg har deltaget i konkurrencen, håber sådan jeg vinder!

  5. Mikkel Hansen says:

    Hej Thomas
    Det ser sindsygt lækkert ud! Jeg er ikke særlig erfaren ud i bagning, men jeg har en stor lyst til at øve mig og blive bedre. Jeg har derfor et par rookie-spørgsmål..
    1. Hvor mange liter kommer dejen ca til at fylde når den har hævet, og skal hældes på gryde/römertopf? Min støbejernsgryde er nemlig ikke kæmpe stor så jeg skal lige vide om den kan rumme dejen.
    2. Når den skal hæve under klæde på et meloverstrøet bord: skal klædet være vredet op med vand? Og skal dejen ligge uforstyrret på bordpladen, eller må man vende dejen ud på en bageplade så den kan flyttes?

    På forhånd mange tak for svar!

    Mvh. Mikkel, meget uerfaren bager 🙂

  6. Anette Fausbøll says:

    5 stars
    Tak Thomas, tænker jeg hver gang!
    Det er bare det bedste og letteste brød at bage, og det holder sig godt i mange dage.

  7. Torsten Schmidt says:

    Fint brød!

    Hvilket Manitoba mel anvendte du?

    1. Hej Torsten,

      Jeg kan ikke huske det 100%, men teoretisk set burde det være fra Skærtorft Mølle. Jeg bruger faktisk kun deres mel til at bage med og jeg kan ikke huske at jeg har haft andre på lager. Så det er det. Og ikke fuldkornsversionen selvfølgeligt.

      Thomas

  8. Lise Kyneb says:

    Fantastisk brød. Indtil videre eneste opskrift vi bruger til vores elskede Grydebrød til weekenderne ?

  9. 3 stars
    Lækkert brød som jeg gerne vil prøve at bage.. Hvor lang tid skal det være i køleskabet ??

    1. Minimum 12 timer. Det tager jo lidt længere for gæren at udvikle sig i kulden. Men så får du også mere smag i stedet for. Godt bytte,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close