J

Jomfruhummer og kartoffelsalat med vinaigrette på brunet smør.

THOMAS ALCAYAGA

Velkommen til Madet Mere.

Målet er, at du her kan finde et lille kulinarisk og hedonistisk fristed på det store internet, hvor du kan dvæle ved en kage, savle over gluten og nyde velstegt kød. Der er meget få dogmer, men målet er at holde det hele lidt i øjenhøjde.

Thomas

Nu skal jeg jo ikke lyde som sådan en salatforskrækket personlighed, men kan vi ikke alle blive enige om, at en salat bare smager bedre, hvis man lige laver en vinaigrette på brunet smør og tilføjer en smule jomfruhummer? Dertil nye kartofler og ærter. Og så er vi jo faktisk ved at være igennem den her opskrift. Men jeg skal nok skrive den længere nede alligevel.

Om du vælger at kalde det en salat eller bare en lille forret, det er faktisk op til dig. Her blev det til en frokost. Du kan også vælge om du vil koge kartoflerne op til, så de stadig er lidt lune eller du bruger resterne fra dagen før. Jeg kogte dem op til og det synes jeg virker ret godt. Også fordi lune kartofler er ret gode til at suge smag fra fx vinaigretter. Og den her vinaigrette er sådan rigtig god. Det brunede smør giver en dejlig nøddet smag, som matcherne jomfruhummerne godt. Jeg valgte ikke den stærkeste sennep, da jeg synes det kan blive lidt for overvældende. Sådan en god, frisk en af slagsen. For en god ordens skyld, så kan du også lave vinaigretten med olivenolie eller en god rapsolie. Det kan være en fordel, hvis du vil lave den i forvejen, da smørret ellers sætter sig igen. Så med smør skal den laves “ala minute”.

Til hver portion regnede jeg med cirka 7-8 små kartofler og 6 jomfruhummerhaler. Det lyder måske noget ekstravagant, men når du kun køber halerne er prisen også ret fornuftig og de her var ikke de største af slagsen. Jeg pillede hummerne – gemte skallerne – fjernede tarmen, hvilket gøres nemt med en lille pincet og så rimmede jeg dem i et par timer. Så er de reelt set tilberedte, men de fik også hurtigt en tur på en pande med meget lidt olie. Lige nok til at ydersiden blev let stegt og det inderste stadig er råt. Det er med til at fremhæve smagen en smule. Vi taler måske om 15 sekunder på en glohed pande.


Jomfruhummer og kartoffelsalat
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
 
Giver: 4 personer
Ingredienser
  • 24-30 jomfruhummer haler (afhængig af størrelse, er de store, så færre)
  • 2 spsk groft salt, 1 spsk sukker
  • 500g små kartofler
  • 1 radicchio
  • 100-125g bælgede ærter
  • Ærteskud
  • Dild
Vinaigrette
  • 50g smør
  • 1 tsk sennep (her en halvgrov fra Bornholm)
  • 1,5 tsk finthakket skalotteløg
  • 1 spsk æbleeddike
  • salt og peber
Sådan gør du
  1. Pil halerne, fjern tarmen. Læg dem fladt i et fad. Rør sukker og salt sammen og drys dette over dem. Film og sæt dem på køl i 2 timer.
  2. Kog kartoflerne møre og lad dem køle let.
  3. Tag halerne fra køl, skyl dem for overskydende salt i koldt vand og dup dem tørre.
  4. Giv halerne 15 sekunder på en brændvarm pande.
  5. Arranger halverede kartofler, raddichio, ærter og jomfruhummerhaler på en tallerken. Top med ærteskud og dild.
  6. Brun smørret.
  7. Rør sennep, eddike og finthakkede skalotteløg sammen.
  8. Pisk den brunede smør i blandingen.
  9. Smag til med salt og peber (eventuelt lidt ekstra eddike).
  10. Fordel vinaigretten over retten lige før servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm denne opskrift: