G

Grillede asparges med citrus og safranvinaigrette

THOMAS ALCAYAGA

Velkommen til Madet Mere.

Målet er, at du her kan finde et lille kulinarisk og hedonistisk fristed på det store internet, hvor du kan dvæle ved en kage, savle over gluten og nyde velstegt kød. Der er meget få dogmer, men målet er at holde det hele lidt i øjenhøjde.

Thomas

Så er vi landet i Ørestad igen. Lige så meget som man elsker at være på ferie, lige så godt er det at komme hjem igen. Jeg har faktisk brugt rigtigt meget af ferien på at prøve ting af, som I måske kommer til at se herinde. Men mest af alt gemme mig lidt fra mit eget rampelys. Og nej, det er ikke helt så selvhøjtideligt, som det måske kunne lyde. Men det har måske bare mest været et spørgsmål om at gøre det så tilpas uformelt som overhovedet muligt. Nu er batterierne ladt op igen og jeg er klar til endnu en tørn.

En af de ting som jeg allerede begyndte at bakse med oppe i hovedet var denne ret. Den kom egentlig til verden fordi jeg opdagede at appelsin gjorde sig rigtigt godt med hvide asparges. Hvide asparges har sådan en let bitterher, som næsten bliver forstærket en smule af at blive grillet og den bitterhed er perfekt med det surt/søde fra appelsinerne. Som en videreudvikling kom safranen i vinaigretten. Appelsin og safran er som fod i hose og det virkede heldigvis også her. I Spanien kan man købe safran til cirka halvdelen af hvad den koster i Danmark. Det vil måske for nogen stadig virke som rigtigt meget, når man nu siger at den kun koster cirka 45 kroner pr. gram. Det god er så også, at et gram strækker rigtigt langt. Man kan også købe safranen malet, så synes jeg den strækker endnu længere. Den koster dog stadig det samme som den hele safran.  Her bruger jeg 0,1 gram som er alt nok til denne vinaigrette. Jeg synes den malede er nemmere at arbejde ud, når mængderne ikke er større end her.

Appelsinen er hjemmeimporteret fra Valencia. Den er ret sød i det. Jeg synes faktisk at det er en fordel, hvis den er lidt mere arrig i den her sammenhæng, så jeg supplerede op med citronsaft.

Den eksterne madstylingskonsulent gav lige det sidste touch til retten.

Over de varme asparges kom jeg helt tynde skiver lardo. Lardo er forædlet italiensk svinefedt om man vil. Det kan man som regel købe alle de steder, hvor de sælger italienske specialiteter og de tager sig selv lidt alvorligt. De skal helst skæres så tilpas tyndt, at det smelter, når det kommer i kontakt med de varme asparges. Kan du ikke skaffe lardo, kan du bare købe den danske version i form af røget eller blot saltet spæk. Men husk det skal skæres helt tyndt. Kan det heller ikke opdrives, kan det i en snæver vending også helt undlades.

Grillede asparges med citrus og safranvinaigrette
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
 
Giver: tilbehør til 2
Ingredienser
  • 6-8 hvide asparges
  • 6-8 skiver lardo eller røget spæk
  • 2 spsk kapers
  • 1 appelsin
  • 1 tsk dijonsennep
  • evt 2 tsk citronsaft
  • 0,1g safran
  • Salt og peber
  • 0,5dl olivenolie
  • Timian
Sådan gør du
  1. Aspargesene skælles og grilles 5-7 minutter. De vendes et par gange undervejs.
  2. Over de varme asparges lægges tynde skiver lardo.
  3. Skær filetterne ud af appelsinen. Kom filetter og kapers over aspargesene.
  4. Pres resten af saften fra appelsinen ud i en skål. Suppler eventuelt op med citronsaft her.
  5. Kom sennep, saftran, salt og peber ved. Rør det godt sammen. Pisk olien i. Smag til.
  6. Kom vinaigretten over retten. Top med lidt ekstra salt og timian.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm denne opskrift: