F

Focaccia med ramsløg og semidried tomater

THOMAS ALCAYAGA

Velkommen til Madet Mere.

Målet er, at du her kan finde et lille kulinarisk og hedonistisk fristed på det store internet, hvor du kan dvæle ved en kage, savle over gluten og nyde velstegt kød. Der er meget få dogmer, men målet er at holde det hele lidt i øjenhøjde.

Thomas

Nyhedsbrev

Her har du muligheden for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrevet kommer to gange ugentlig med opdateringer på nye posts. Så skulle du have misset en enkelt post, minder den dig om det.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet.

Da jeg arbejdede i en kantine, hvor vi også lavede selskaber, var det altid en sikker vinder, når vi havde focaccia med ud til dem. Og udover at folk var vilde med smagen, så er det også ualmindeligt nemt at lave. Jeg synes også at det holder sig interessant noget tid og kan varieres ud i det uendelige. Efter denne dunnertale må du sidde tilbage og tænke “Shut up and take my money”, men nej, jeg laver meget sjældent selskaber mere, så du må nok selv i køkkenet. Og så tilbage til punkt nummer to. Det er virkeligt nemt! Så det er vel også ok.

Jeg lavede denne version med ramsløg og semidried tomater, da det en gang var det som vi havde. Ramsløgene havde jeg plukket, da jeg skulle forberede lidt til jeg skal i P1 og tale om dem på lørdag. De semidried var et redningsforsøg for nogle rigtigt triste cherrytomater, som truede med selvmord i grøntsagsskuffen. (Halver og drisl dem med olivenolie, salt, peber og lidt timian og bag dem lang tid i ovnen ved 120 grader. Du kan se når de er færdige). Men er vi udenfor ramsløgssæsonen, så kører du bare den klassiske med fx frisk rosmarin eller oliven. Sørg for at drisle med godt med olivenolie både før og efter bagningen. Det er det der gør den ekstra god.

Egentlig ville jeg helst koldhæve sådan en sag her, da jeg synes at smagen får bedre lov til at udvikle sig. Men jeg havde ikke fået den sat over igår og så var der jo ikke meget at gøre. Opskriften er den samme, du skal bare nøjes med cirka 5 gram gær og så sætte den på køl. Jeg bruger næsten aldrig mere end 25-30 gram gær i nogle af mine opskrifter. Dejen får jo bare lov til at udvikle sig det langsommere. Og hvis der er for meget gær i, synes jeg godt at smagen kan blive en smule ram.

Kombinationen af mel synes jeg skulle være ret italiensk, så jeg brugte 150g durum (ikke fuldkorn) og 350g Tipo 00. Durummelet for at give saftigheden, tipo’en for elasticitet i form af gluten. Begge dele var fra Il Fornaio, hvis du vil matche melet. Jeg synes det vigtigste er, at du vælger en mel med meget protein i. Ellers vil den slet ikke kunne holde sammen med alt det vand i. Alternativt kan du godt skippe durummelet, hvis du kun skal vælge en af typerne. Hvis der ikke er helt så meget gluten i dit mel, skal du måske bruge mere mel til at få det til at hænge sammen. Og bemærk også, at den skal ælte ret længe. Så overvej at bruge en maskine til at slå dejen op med. Ellers kan du godt blive lidt træt i hænderne.

Jeg bagte min focaccia i en bradepande med målene cirka 25-35cm og det passede glimrende.


Focaccia med ramsløg og semidried tomater
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
 
Giver: 1 brød
Ingredienser
  • 25g gær (alternativt kun 5g ved koldhævning)
  • 3,5dl koldt vand
  • 12g salt
  • 1,5dl olivenolie
  • 150g durum hvedemel
  • 350g tipo 00 mel
  • 5-7 blade ramsløg
  • 100g semidried cherrytomater
  • 1 spsk flagesalt
Sådan gør du
  1. Gæren opløses i vandet og både salt og olivenolie (0,5dl) tilsættes.
  2. Melet arbejdes i lidt af gangen. Start med durummelet og fortsæt med tipo 00.
  3. Ælt dejen til den bliver elastisk, føles spændt op og slipper kanterne. Det tager cirka 10-15 minutter ved lav hastighed.
  4. Fordel dejen i en bradepande og top med olivenolie - 0,5dl - finthakket ramsløg, flagesalt og semidried tomater. stik lidt i det med fingrene, så det bliver arbejdet let ned i dejen.
  5. Bag ved 225 grader i cirka 20 minutter. Den skal have taget farve.
  6. Drisl den sidste halve deciliter olivenolie over og tag den op af bradepanden og sæt på en rist.
  7. Prøv at lade brødet køle før du kaster dig over det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm denne opskrift: