Benløse fugle – Helt klassiske…

… med et lille twist i tilbehøret.

Jeg er tosset med mormormad. Nu er det jo trods alt også det, som jeg er vokset op med, så det er jo nok ikke så underligt. I løbet af ugen, har jeg set Natholdet på på TV2, hvor Rasmus Bjerg var vært. Der blev der igen og igen snakket om benløse fugle. Det må være Adam Aamanns favorit spise. Og pludseligt opstod der noget af en craving for benløse fugle. Sådan var det bare. Så da jeg var et smut i torvehallerne, så jeg mit snit til at få købt ind til disse dejlige benløse fugle. I Danmark kalder vi dem benløse fugle, hvis det er lavet på oksekød. Her kommes traditionelt et stykke røget flæsk eller bacon indeni sammen med et stykke gulerod. Da jeg læste lidt op på lektien, kunne jeg også erfare, at hvis pakken var lavet med kalvekød, kalder man dem benløse kyllinger. Den var ny for mig. Kommer du længere sydpå til Italien, kan de også gå under navnet involtini. Men dette drejer sig vist mest om ting som bliver viklet omkring andre ting.

Hvad angår tilbehøret, så skulle det både være helt klassisk og så med et lille twist. Selvfølgeligt skal man have mos til. Og endnu mere selvfølgeligt skal man lave saucen på den gode væske, som bliver tilbage i gryden efter braiseringen. Jeg havde sådan en lyst til kål, hvilket sammen med rodfrugter er nogle af de få ting som faktisk er i sæson på grøntsiden lige nu. Nej, det er ikke jordbær tid nu. Kålen blev let brændt i selskab af lidt svampe og nogle tyttebær.

Jeg endte med at få lavet alt for meget kartoffelmos, men det blev brugt dagen efter til en god gang kartoffel/porre suppe.

Benløse fugle - Helt klassiske...

Hvad skal du bruge (2 personer)

Benløse fugle

  • 400g okseklump i (6) tynde skiver
  • 100g røget bacon eller spæk
  • 3 gulerødder
  • Kruspersille
  • 1 løg
  • 1 porre
  • 7dl let bouillon
  • 4 laurbærblade
  • 1 dl vand
  • 2 spsk mel

Kartoffelmos

  • 750g kartofler
  • 200g smør
  • 1dl fløde (eller mælk)
  • Salt og peber

Kål tingen

  • 7 små grønkålsstilke (lilla og grøn)
  • 100g svampe – Tragtkantarel og sorte trompetsvampe
  • 50g friske tyttebær

Benløse fugle - Helt klassiske...

Læg oksekødet fladt ud på et bord. Giv det et drys salt og peber. Anbring gulerødderne, som forinden er skrællet og skåret i mindre tynde stave, baconen og persille på kødet. Rul og snør det. Brun de små ruller af i en gryde med lidt olie. Kom bouillon, løg, porre, persillestilke, det resterende gulerod og laurbærblade ved. Lad dem simre i halvanden til to timer. Herefter tages de benløse fugle op, urterne sies fra væsken. Tilbage i gryden med væsken og jævn den med meljævning (vand og mel rystet sammen). Pisk godt igennem når det kommer i gryden, så det ikke klumper. Sørg for at lade det simre, så melsmagen forsvinder. Start med halvdelen af meljævningen og tilsæt mere, hvis sovsen skal være tykkere. Smag til med salt og peber. Du kan eventuelt komme de benløse fugle tilbage i sovsen nu.

Mens de benløse fugle hygger sig i gryden skal der koges mos. Skræl og skær kartoflerne i mindre stykker. Kog dem uden salt til de er møre. Hæld vandet fra og kom smør og fløde ved. Mos kartoflerne og smag til med salt og peber.

Sådan lige før servering skal kålen laves. Lav den efter du har lavet sovsen, for det tager ikke lang tid. Nip den grove stilk af kålen og del den i mindre stykker. Skyl dem grundigt. Sørg for at svampe er fri for jord og hvad der ellers må være på dem. Kom både svampe og kål på en RYGENDE varm pande med en smule olie. Steg dem til de falder sammen. Det gør ikke noget hvis de også branker lidt. Det tager ikke mere end 4-5 minutter. Det sidste minut skal de også have selskab af tyttebærene. Smag til med salt og peber. Eventuelt også en dråbe citronsaft.

Nu er der bare tilbage at servere.

Velbekomme.
Benløse fugle - Helt klassiske...Benløse fugle - Helt klassiske...

Join the Conversation

  1. Tusind tak for MAD!! – Det var ustyrligt godt. Kødet var super – brugte persille fra fryseren.
    Havde ikke tyttebær men brugte blåbær og et par svampe.
    Kartoffelmosen lavede jeg med lidt smør og fløde samt et æg – pisket godt til en god koncistens, og så i ovnen – hvor den fik en gylden overflade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close